Energie

Embuild Vlaanderen, Flux50 en Techlink organiseren het 14e Energiecongres

Embuild Vlaanderen, Flux50 en Techlink organiseren het 14e Energiecongres
Op 30 mei organiseren Embuild Vlaanderen, Flux50 en Techlink de 14e editie van het Energiecongres. Dit jaar zal het ook voor het eerst een volledige dag zijn. Tijdens dit jaarlijks evenement bespreken experts en mensen in het veld de nieuwe ontwikkelingen, uitdagingen en opportuniteiten qua energie. Het Energiecongres is ondertussen een gevestigde waarde en dé ontmoetingsplaats voor mensen die rond het thema energie werken.

Het thema van dit jaar is Climate-fit dankzij bouwinnovatie. Innovation meets market. Sprekers van Embuild Vlaanderen, Flux50, VEKA, Buildwise en anderen gaan dieper in op de innovatie die nodig is om de energietransitie in een stroomversnelling te brengen. Ze kijken naar waar we vandaag al staan, blikken vooruit naar morgen en welke innovaties en samenwerkingen er nodig zijn om dit te bereiken. Zo doet Fluvius zijn 10-jarenplan van het investeringsprogramma uit de doeken en vertelt Frederik Loeckx, algemeen directeur van Flux50, meer over hoe de markt er vandaag uit ziet. De klimaatdoelstellingen van Europa (Fit for 55) veranderen immers de noden en verwachtingen in de markt. De hoofdvraag is: hoe leiden we dit in goede (energie)banen?

Daarnaast kun je ook de micro-beurs bezoeken, waar verschillende organisaties hun innovatieve producten, processen en projecten voorstellen. Van bedrijven tot Europese projecten, deze beurs kent een grote verscheidenheid met als groene draad innovatie in de energie. Hier kom je meer te weten over onder andere energetische renovaties van appartementsgebouwen en financiering voor innovatieve projecten rond energie in de bebouwde omgeving.

In de namiddag vinden er verschillende workshops plaats rond drie thema’s:

  • Het bouwproces tot integraal renoveren van het gebouwenpark
  • Technische oplossingen
    Acceleratie door collectieve systemen

Alle drie de sessies benaderen het brede thema energie vanuit een verschillend invalshoek. In de sessie Het bouwproces tot integraal renoveren van het gebouwenpark gaat het over de evolutie in de renovatiemarkt die nodig is om efficiënt te werken.

Tijdens de sessie Technische oplossingen ligt de focus op de samenwerking die nodig is om de renovatie van elk gebouw future-proof aan te pakken. Tot slot is er een sessie over Acceleratie door collectieve systemen waarin er wordt gekeken naar de opportuniteiten en uitdagingen van collectieve systemen zoals energiedelen en werfbatterijen.

Na het inhoudelijke programma volgt er een netwerkmoment met een hapje en drankje.

Meer info op: www.embuildvlaanderen.be/agenda/14de-energiecongres/

Ook interessant