Isolatie

Einde dakisolatiepremie voor doe-het-zelf

Einde dakisolatiepremie voor doe-het-zelf
In oktober 2022 besloot de Vlaamse Regering om vanwege de energiecrisis tijdelijk een premie voor doe-het-zelf dakisolatie in te voeren. Deze premie is beschikbaar tot 30 juni 2024 (datum van aankoop van de isolatie) en zal daarna niet worden verlengd. Zorg er dus voor dat je op tijd je dakisolatiepremie aanvraagt via Fluvius.

Premie voor doe-het-zelf

Sinds oktober 2022 kunnen doe-het-zelvers die dakisolatie aanbrengen gebruikmaken van een tijdelijk steunprogramma voor dakisolatie. Dit programma werd ingevoerd als een van de extra maatregelen vanwege de energiecrisis van eind 2022. De premie geldt voor facturen van 1 juli 2022 tot 30 juni 2024 en bedraagt 6 euro per vierkante meter. Vorig jaar werden er 4000 premieaanvragen goedgekeurd, wat neerkomt op een totaalbedrag van ongeveer 2 miljoen euro. Dit steunprogramma is een aanvulling op MijnVerbouwPremie, die geldt voor werken uitgevoerd door een aannemer.

Laatste kans voor doe-het-zelvers

Wie uiterlijk op 30 juni 2024 nog dakisolatie aankoopt om de dakisolatie zelf te plaatsen, kan nog genieten van de premie. De aanvraag van de premie zelf, moet worden ingediend bij Fluvius uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de laatste factuur.

"Wie nog snel zelf de handen uit de mouwen wil steken om straks zijn dak zelf te isoleren, heeft dus nog enkele dagen tijd om dakisolatie aan te kopen in een doe-het-zelfzaak," aldus Lotte Ringoot, woordvoerder van het VEKA.


Aangezien via een niet-geïsoleerd dak 30% van de warmte van de woning verloren gaat, is dat verstandig. Een geïsoleerd dak is de start van een goed geïsoleerde woning. In de zomer blijft het heel wat frisser in een geïsoleerde zolder. In de winter blijft de warmte in de woning beter binnen.

Mijn VerbouwPremie loopt verder voor wie werkt met aannemer

Wie een aannemer inschakelt voor het isoleren van zijn dak, kan via Mijn VerbouwPremie nog steeds een premie aanvragen. Deze premie loopt gewoon verder. De premie is afhankelijk van de inkomenscategorie waartoe je behoort en kan oplopen tot 50% van de factuur bij aanvraag in 2024. Bij aanvragen vanaf 2025 zal deze premie ook dalen. Ook voor andere isolatiewerken van de muren, vloeren, ramen kan je Mijn VerbouwPremie aanvragen als je werkt met een aannemer.