Eerste steen voor onderzoeksgebouw VU

  NL   23 januari 2013 Bron: Architectenweb
De VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas krijgt er een nieuw universitair gebouw bij. Het nieuwe onderzoeksgebouw O|2 is ontworpen door EGM architecten als een compacte kubus met strategische uitsneden.
Het nieuwe onderzoeksgebouw maakt deel uit van de campusontwikkeling van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het VU medisch centrum (VUmc). In het gebouw komen diverse laboratoria, onderwijsfuncties en kantoren. Voor diverse onderzoeksgroepen die samenwerken op het gebied van Human Health and Life Sciences (H2LS).

Uitsneden
In totaal zal er 33.000 m2 bruto vloeroppervlak worden gerealiseerd, verdeeld over 14 verdiepingen. EGM architecten heeft het gebouw ontworpen als een compacte kubus waar op strategische plaatsen massa is uitgesneden. De ruimtelijke structuur die zo ontstaat biedt lange zichtlijnen en zorgt voor daglicht tot diep in het gebouw.

De uitsneden komen samen in het hart van het gebouw: het atrium. Dit is letterlijk en figuurlijk het centrum van het gebouw: het wordt het nieuwe ontmoetingspunt van de VU. Verspringende terrassen in het atrium worden ingericht als verblijfsgebied: voor studie, werk en ontspanning. De begane grond krijgt een open invulling met winkels, horeca en onderwijszalen, waardoor het gebouw zich nadrukkelijk richt op de campus.

Lees verder op Architectenweb.nl
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo