Eerste steen van logistiek demonstratiecentrum Log!Ville gelegd

  BE   22 mei 2019 Bron: POM Antwerpen
Eerste steen van logistiek demonstratiecentrum Log!Ville gelegd
Tom De Vries, Ludwig Caluwť, Danny Van Himste en Johan Guldix - © Lawrence Schoonbroodt
Op woensdag 22 mei leggen VIL, POM Antwerpen, de gemeente Niel en Vlaams minister Philippe Muyters, vertegenwoordigd door zijn raadgever, de eerste steen van het demonstratiecentrum Log!Ville op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. Log!Ville wordt een state-of-the-art belevingscentrum, dat zijn deuren opent voor het publiek in september 2020.

Johan Guldix, Raadgever economie en innovatie van minister Muyters legt de spreekwoordelijke eerste steen van Log!Ville samen met Ludwig Caluwť, gedeputeerde voor Economie en Innovatie bij provincie Antwerpen en voorzitter van POM Antwerpen, VIL-voorzitter Danny Van Himste ťn Tom De Vries, burgemeester van Niel.

In dit project treedt POM Antwerpen op als bouwheer en VIL als exploitant.

ďHet Wetenschapspark Universiteit Antwerpen is de geknipte locatie voor Log!VilleĒ, benadrukt POM-voorzitter Caluwť. ďHet democentrum zal innovatie uitstralen, nieuwe trends op het vlak van logistiek detecteren in binnen- en buitenland, ultramoderne technologieŽn demonstreren, co-creatie bewerkstelligen en de valorisatie van allerlei nieuwe toepassingen stimuleren. Het moet dť ontmoetingsplaats worden voor alle Vlaamse bedrijven die met logistiek te maken hebben. De logistiek is ťťn van de economische speerpuntsectoren van Vlaanderen in het algemeen en van de provincie Antwerpen in het bijzonder. Logisch dus dat wij dit initiatief ten volle ondersteunen.Ē

logistiek demonstratiecentrum Log!Ville

Mature maar niet mainstream innovaties

Met Log!Ville wil VIL de logistieke sector in Vlaanderen helpen innoveren door praktische toepassingen en vernieuwende concepten te ontdekken, demonstreren, testen en laten ervaren. ďDe focus van Log!Ville zal liggen op mature B2Binnovatie die nog niet mainstream terug te vinden is in het bedrijfsleven. Er is ook plaats voor vernieuwende concepten als inspiratie voor de sector. De kennis die VIL als Speerpuntcluster Logistiek in huis heeft zal Log!Ville in de praktijk brengenĒ, aldus Danny Van Himste, voorzitter van VIL.

Fysieke ťn virtuele ontdekkingsreis

Het gebouw zal bestaan uit vier onderdelen: een fysieke demonstratiezone, een virtuele belevingsruimte, een co-creatiegedeelte en een polyvalente ruimte. In de fysieke demonstratiezone van 1.333 m≤ zullen bezoekers de nieuwste toepassingen in de logistiek kunnen ontdekken en testen, gaande van exoskeletten over AGVís naar slimme brillen. In de Digital Experience Center van 518 m≤ wacht de bezoekers een digitale beleving.
De co-creatieruimte, de Logistics Innovation Accelerator genoemd, wordt een ruimte van 400 m≤ waar innovatie in de logistiek live zal gebeuren. Bedrijven, onderzoeksinstellingen en startups zullen er via corporate venturing en co-creatie samenwerken aan een digitale, duurzame logistiek als gamechanger. De polyvalente ruimte van 523 m≤ tot slot zal dienen voor het organiseren van seminaries, vergaderingen en evenementen.
ďLog!Ville zal een fysieke en virtuele ontdekkingsreis worden die de competitiviteit van onze bedrijven op het vlak van supply chain versterkt met focus op automatisering, digitalisering, duurzaamheid en last mile delivery. Dit gebouw wordt een landmark voor de logistiek in Vlaanderen en ver daarbuiten. Ik ben dan ook trots dat we dit in onze regio kunnen realiserenĒ, aldus minister Philippe Muyters.

6.000 bezoekers per jaar

Log!Ville zal internationaal samenwerken met alliantiepartners zoals Fraunhofer, Georgiatech University en Supply Chain Asia. Hierdoor zullen logistieke professionals wereldwijde innovaties kunnen ontdekken. Vlaanderen versterkt zo zijn Ďgateway to Europeí. VIL rekent op zoín 6.000 bezoekers per jaar. Doel is innovatie en valorisatie van onderzoek in de logistiek te versnellen en de resultaten eenvoudig bereikbaar te maken voor alle actoren in de supply chain.
VIL en POM Antwerpen ontvangen voor de bouw en inrichting van Log!Ville een subsidie van 2.634.500 euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo