Nieuwbouw

Eerste spadesteek Stadshaven aan Blauwe Boulevard Hasselt

Op vrijdag 13 december starten de werken aan het project Stadshaven, de eerste fase van het Havenkwartier. Aan Stadshaven komen het stadscentrum en de Blauwe Boulevard samen. Deze toplocatie speelt ongetwijfeld een belangrijke rol in het succes van de verkoop. Vandaag bij de eerste spadesteek zijn er nog maar 20 van de 62 appartementen beschikbaar.

Stad & haven = toplocatie

Het Hasseltse Châteaux Real Estate van Group Onclin staat in voor de ontwikkeling van Stadshaven. Philippe Onclin: “Stadshaven ligt op het meest centrale punt van het nieuwe Hasselt, tussen het ‘oude’ stadscentrum en de Blauwe Boulevard, zowat alles is op zeer korte wandelafstand bereikbaar.”

De historische binnenstad en de nieuwe wijk rond het water vloeien voor de deur van Stadshaven in elkaar over. Ook wordt de Stokerijstraat vanuit de achterliggende wijk verlengd richting het water waardoor langs het project Stadshaven een autovrije stadsstraat zal ontstaan. “Bewoners van Stadshaven kunnen dus genieten van zowel het rustige als het drukkere stadsleven”, aldus nog Philippe Onclin. “Dit is uniek en dat verklaart wellicht waarom er op dit moment nog maar 20 appartementen vrij zijn. Voor de snelle beslissers zijn er nog enkele appartementen met zicht op het water beschikbaar.”

Inmiddels zijn met het Bouwteam Kumpen/Democo ook de aannemers van Stadshaven bekend. De oplevering is gepland kort na de zomer van 2015. Gedurende de bouwperiode van +/- 20 maanden zullen er een 50-tal mensen tewerkgesteld worden. Het project Stadshaven van Châteaux Real Estate heeft een investeringswaarde van 18 000 000 euro.

Blauwe Boulevard Hasselt

Nieuwe aantrekkingspool

Stadshaven is de start van de ontwikkelingen aan de westzijde van de Kanaalkom. Deze ontwikkelingen zullen het Hasseltse stadscentrum tegelijk groter en aantrekkelijker maken.

“Toen wij op 29 augustus de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning van Stadshaven goedkeurden, luidden wij voor Hasselt een nieuw tijdperk in”, aldus Burgemeester Hilde Claes. “Hasselt heeft nood aan deze vernieuwing”.
“De hele westzijde van de Blauwe Boulevard zal gefaseerd groeien tot de moderne woonwijk Havenkwartier”, gaat burgemeester Hilde Claes verder. “Hiermee bieden we een antwoord op de stijgende populariteit van Hasselt als woonstad. Dankzij ons imago van gezellige, warme, creatieve en sociale stad op mensenmaat, willen steeds meer mensen zich hier vestigen. Via projecten als Stadshaven wordt hen kwalitatief hoogstaande woongelegenheid aangeboden. Meteen groeit de zone rondom de Kanaalkom uit tot een ware aantrekkingspool.”

“Met de start van de werken aan Stadshaven breekt voor de westzijde van de Blauwe Boulevard een nieuw tijdperk aan. De bouw van Stadshaven vormt het startschot van de Blauwe Boulevard langs de westzijde”, Aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Tom Vandeput.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Tom Vandeput: “En die vernieuwing is nodig, want jarenlang vormde de kanaalkom een vervallen buurt. Terwijl deze zone ruimtelijk gezien een enorm potentieel bezit. En dat is ook privé-investeerders zoals Group Onclin niet ontgaan. Dankzij hun investeringen, maar ook deze van de stad, beleven we nu een kantelmoment. Zo zal de gehele westzijde van de Blauwe Boulevard gefaseerd groeien tot de moderne woonwijk ‘Havenkwartier’.”

Hedendaagse architectuur met Italiaanse finesse

Stadshaven is ontworpen door de architecten Alfredo De Gregorio en Andrea Leonardi & Arrassociati.

Alfredo De Gregorio: “Stadshaven is het gebouw dat de hoek op de Groene Boulevard afmaakt en alzo de directe aansluiting met de binnenstad verzorgt. De nieuwe straat die zo ontstaat wordt een toffe stadsstraat. Hoewel ze verkeersvrij is, heeft ze een redelijke breedte, afgezoomd door een dubbele rij bomen, waardoor ze bij wijlen ook als een klein plein zal ervaren worden. Het is hierlangs dat de Spartacuslijn zijn weg vindt naar de Groene Boulevard en de Boudewijnlaan.”

“De hoek van het gebouw werd in samenspraak met De Lijn om die reden afgerond. En het is juist deze afgeronde hoek die vanuit de toekomstige promenade het meest zal opvallen. De gebogen hoek geeft uiteraard ook een schitterend panorama op de kop van de kanaalkom. Stadshaven is één van de sleutelgebouwen van het Havenkwartier.”
Op het gelijkvloers bevinden zich winkelruimtes. De appartementen op de verdiepingen zijn ruim bemeten en voorzien van aangename raampartijen. Het gebouw wordt opgetrokken in een hedendaags vormgeving, met daaroverheen een stijlvolle Italiaanse touch. In de gevelopbouw, de materiaalkeuze, de manier waarop op de Groene Boulevard wordt aangesloten, is duidelijk de hand te herkennen van Andrea Leonardi en Arassociati; beiden medewerkers van wijlen Aldo Rossi en al sinds 1989 in Hasselt actief.

“De straatgevel van Stadshaven doet klassiek aan, maar is verfijnd hedendaags. De gevel is hoofdzakelijk opgebouwd in natuursteen en gaat richting H. Hartwijk over in baksteen. De terrassen zijn zo verwerkt dat ze klasse genereren en niet storen naar buren en publiek domein. Stadshaven zal zich perfect inpassen in de stedelijke identiteit van Hasselt. Het zal een gevoel van herkenbaarheid oproepen, alsof het er al een tijdje staat. Maar het zal ook de nodige stedelijke grandeur uitstralen,” besluit de architect.

Blauwe Boulevard Hasselt
(v.l.n.r.) Justin Onclin, Philippe Onclin (Ch+óteaux Real Estate), burgemeester Hilde Claes, schepen Tom Vandeput, architect Alfredo De Gregorio, Jan Kumpen

Ook interessant