Duurzaam Bouwen

Eerste passieve appartementsgebouw van Brussel ingehuldigd

De GOMB huldigt het eerste passief appartementsgebouw in in aanwezigheid van minister Evelyne Huytebroeck, de gemeente Sint-Gillis, de privépartners en enkele eigenaars.
Het gebouw telt in totaal 30 woningen die alle perfect beantwoorden aan de normen en noden inzake duurzaamheid en passiefbouw.
Het kostenplaatje van het project bedraagt 6.800.000 euro. Daarvan is 2.460.000 euro gefinancierd door het Brussels Gewest. Het project bleek al gauw een commercieel succes: alle woningen waren snel verkocht. De GOMB wilde de nieuwe eigenaars ook begeleiden doorheen dit passiefbouw-initiatief. Zij reikte de kopers verschillende instrumenten aan om ze te informeren over alle aspecten van passief wonen. Zo werd een infobrochure “duurzaam wonen” opgesteld, alsook een handleiding voor het specifieke gebruik van de uitrustingen. Ten slotte hielp de GOMB de kopers ook bij de voorbereiding van de mede-eigendom.
Meer dan ooit blijft de GOMB de geprivilegieerde partner in het bouwen van woningen voor gezinnen met een middeninkomen. In dit concrete geval draagt ze actief bij tot de heropleving van de Zuidwijk.

Voorbeeldfunctie, ervaringsuitwisseling en kennisdeling

Talrijke inspanningen werden geleverd zowel door de GOMB zelf als door de privépartners om tot dit uitzonderlijke resultaat te komen. Het project is een schoolvoorbeeld op twee vlakken. Enerzijds leverden alle betrokken partners enorme inspanningen. Wij leggen hier graag de nadruk op de ondernemingsdurf waarmee privépartner BPI, dochteronderneming van CFE, zich in dergelijk avontuur stortte, onder andere door opleidingen inzake nieuwe bouw- en isolatietechnieken, het zoeken naar bekwame leveranciers … Anderzijds verliepen de werf en de verschillende bouwfases vlekkeloos. De samenwerking tussen de diensten van de GOMB en de privépartner was geolied: een uitmuntend voorbeeld van echte wisselwerking en dialoog in een constructieve geest, met als gevolg het resultaat dat we vandaag mogen bewonderen.
Deze ervaringsuitwisseling leidde er immers toe dat dit nieuwe project perfect beantwoordt aan de standaard van passiefbouw. Zuid-Zweden verbruikt 85 % minder energie dan een traditioneel gebouw.

De wil en de noodzaak om Brussel duurzaam uit te bouwen

Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing stelt: “Dit project bewijst immers dat de overheden hun verantwoordelijkheden nemen en een voortrekkersrol spelen en dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op weg is om een duurzame stad te worden. Mijn samenwerking met de GOMB gaat terug tot de vorige regeerperiode. Samen hebben wij via mijn bevoegdheden als minister van Leefmilieu niet alleen een doeltreffende samenwerking op gang gebracht en ontwikkeld, maar ook een begeleiding voor de pilootprojecten uitgewerkt die toen van start gingen. Thans speelt de GOMB als overheidsinstantie een voorbeeldrol op het vlak van duurzame ontwikkeling. Dankzij haar actieplan inzake duurzame ontwikkeling heeft ze de weg van de passiefbouw ingeslagen. Dit kwam in 2009 reeds tot uiting in de goedkeuring van een woningbeschrijving die de passiefstandaard voor elke nieuwe constructie oplegt. En deze voorziening gaat nog verder, namelijk door strenge verplichtingen op het vlak van waterbeheer, ecobalans van materialen en biodiversiteit op te leggen. Die evoluties zijn van groot belang. Door van 2008 tot 2020 enkel passieve woningen te produceren zal het gecumuleerde effect van deze productie tot een besparing van 410.000 ton CO2 leiden.”

Lees verder op de website van het Passiefhuis Platform