Duurzaam Bouwen

Eerste gecertificeerd passiefhuis in Wallonië

Architect Marc Steffens heeft al uitgebreid van zich laten horen, onder andere in de televisie-uitzending ”un brique dans le ventre” (baksteen in de maag) van 9 januari 2010. Hij verklaart zijn missie als volgt: tevredenheid en welbehagen creëren bij de mensen die in mijn ontwerpen wonen, maar tevens ook eventuele vooroordelen bij de cliënt opheffen. “Want,” zo zegt hij opgewekt, “om een passiefhuis te bouwen, want daar gaat het hier ten slotte om, moet men niet alternatief zijn, of extreem groengezind, of geitenwollen sokken en Noorse truien dragen. Reeds vanaf 2003 bouwt de architect passiefhuizen. Toen bestond in België trouwens nog geen enkele regelgeving in deze materie, en moest hij zich op de Duitse normen baseren. Men heeft in Wallonië tot in december 2007 op enige wetgeving betreffende passiefbouwen moeten wachten, en, niet te vergeten, op de daaraan verbonden overheidspremies. Het passiefhuis dat als eerste gecertificeerd werd (16 december 2008) en de premie van 6500€ opstreek werd ontworpen in 2005. Het werdgebouwd met Silka-kalkzandsteenblokken, die als geen ander bouwmateriaal een uitstekende thermische inertie bezitten (warmteopslag) en 100% van natuurlijke grondstoffen gemaakt zijn. De architect werkt graag met Silka, dat volgens hem de meest gezonde blok op de markt is. Want inderdaad, er wordt weinig over gesproken, maar ook thuis loert de bedreiging van de vervuiling op u, onder andere door ongezonde bouwmaterialen.

Het huis heeft drie niveaux. De leefruimtes en de slaapkamers bevinden zich op twee verdiepingen. Gezien de ligging van het terrein, werd de indeling van de woning zo ingepland dat deze ruimtes optimaal kunnen profiteren van de natuurlijke lichtinval en de zuidelijke zonneschijn. De vensters bestaan uit driedubbel glas met hout-alu profielen en zijn certificeerd passief.



Wat is juist een passiefhuis?

Om het simpel voor te stellen: uw hoge rekening voor verwarming (die in de toekomst zeker niet zal dalen), en alle bijkomstigheden (zoals installatie, lekken, schoorsteenvegen, onderhoud van de ketel,…) behoren allemaal tot het verleden.

Ondanks dit immense voordeel, zal uw buurman of de doorsnee bewoner, niet correct kunnen antwoorden wanneer hem gevraagd wordt wat een passiefhuis is. Nochtans, als men de geschiedenis bestudeert, merkt men dat men reeds in de late Middeleeuwen ‘instinctief’ passief bouwde. Want, wanneer de heren hun kasteel lieten optrekken met dikke muren en kleine vensters was dit zeker omwille van de veiligheid tegen eventuele vijanden, maar ook omwille van bescherming tegen koude. De warmte in het kasteel, gewoonlijk afkomstig van één enkele stookplaats (tevens keuken), moest zo goed mogelijk binnengehouden worden om niet op enkele weken de volledige houtvoorraad te moeten opbranden. De laatste twee eeuwen, met het opkomen van de baksteen en de goedkope fossiele brandstoffen, waarvan men dacht dat de voorraden onuitputtelijk waren, hebben het concept naar de achtergrond geduwd. Vandaag is de stand van zaken gekeerd: het Kyoto protocol, crisis, stijgende olieprijzen, gat in de ozonlaag, beperking van CO2-uitstoot, …

Dit alles bevestigt de noodzaak aan ‘laagenergie’ en ‘passief’ bouwen. Ondertussen zijn de Middeleeuwen wel voorbij, en kan dit ‘hightech’ aangepakt worden. Om tot een passiefbouw te komen, zijn zowel het totale concept als de kleine details heel belangrijk. De materiaalkeuze, de oriëntatie, de luchtdichtheid, de ventilatie, …, alles moet onder controle zijn.

PROJECT : passiefhuis te Stavelot

• Netto energieverbruik voor verwarming (PHPP) : 12 kWh/m².jaar
• Oppervlakte project : 240 m² bewoonbare oppervlakte
• E-peil : 43
• Muuropbouw : Silka-blok 19 cm + isolatie 24 cm (geëxpandeerd polystyreen)
• U-waarde buitenmuur : 0,13 W/m²K
• U-waarde vloer : 0,09 W/m²K
• U-waarde dak : 0,11 W/m²K
• Luchtdichtheid : n50 = 0,48 vol/uur
• Technische systemen :
- Ventilatie dbl flux rendement 75 %
- Nachtkoeling

Fiscale voordelen 2010
• Premie voor passiefhuis: 6.500 euro (Wallonië)
• Fiscale aftrek voor passiefhuis: 830 euro gedurende 10 jaar
• Fiscale aftrek voor 0-energiehuis: 1.660 euro gedurende 10 jaar