Architectuur

Eenduidige procedures bij adviesvragen over brandpreventie

De overgrote meerderheid van de Vlaamse architecten (92%) vindt dat er nood is aan een vastgelegde procedure voor brandpreventieadviezen. 78% weet helemaal niet tot wie ze zich moeten richten als ze zich niet kunnen vinden in het vooropgestelde advies van de plaatselijke brandweer. NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, voerde een onderzoek uit bij 500 architecten en peilde naar het reilen en zeilen bij brandpreventieadviezen in Vlaanderen. Hieruit blijkt duidelijk dat de architect houvast mist in de complexe reglementeringen. Er is een duidelijk gebrek aan procedures en weinig regionale uniformiteit. NAV besluit ook dat de regionale brandweerkorpsen meer ondersteuning moeten krijgen om hun moeilijke taak van preventie bij bouwprojecten te kunnen vervullen.

Eenduidige regelgevingen als eerste stap

Bijna 40% van de Vlaamse architecten vinden de bestaande wetgevingen te complex en onoverzichtelijk. NAV betreurt vooral de overlappingen en tegenstrijdigheden die er momenteel zijn tussen regionale, federale en gemeentelijke wetgevingen. De brandveiligheid is er allerminst mee gediend als de normen verschillen tussen een federale of regionale wettekst. Volgens NAV is er dringend nood aan overleg om tot een uniform wetgevend beleid te komen. Eenvoud dient hierbij voorop te staan waardoor on the field zo weinig mogelijk misverstanden kunnen ontstaan.

Het plaatselijke brandweeradvies met de hakken over de sloot

Architecten quoteren de lokale brandweeradviezen met een 6 op 10. Veelal ontbreekt het bovendien aan een schriftelijke neerslag in het vooroverleg met de brandweer. In 72% van de gevallen vindt er zelden of nooit een schriftelijke neerslag plaats. Hoewel dat duidelijk beter kan, is NAV realistisch en tevreden over de inspanningen van de brandweer, die vandaag haar verantwoordelijkheden en taken stelselmatig ziet groeien.

Volgens NAV betekent dit niet automatisch dat het brandweeradvies een betalende dienstverlening moet worden. Hoewel dat reeds in 30% van de gevallen betalend is, is 72% of bijna drie vierden van de bevraagde architecten daar geen voorstander van. NAV vindt dan ook dat de overheid hier zijn verantwoordelijkheid moet nemen. De bouwkost kan immers niet blijven stijgen door de vloedstroom aan reglementeringen en wetgevingen in België en Europa.

Nood aan te volgen procedures

De overgrote meerderheid van de architecten, namelijk 92%, vindt dat de tijd rijp is voor een procedure met betrekking tot het brandpreventieadvies. Er is immers vandaag geen enkele duidelijkheid rond de geldigheid van een advies, de documenten die moeten worden voorgelegd, beroepsprocedures, administratief kader…

Ruim drie kwart van de architecten, zo’n 78%, heeft bijvoorbeeld geen enkel idee waar men terecht kan als men niet akkoord gaat met het plaatselijke advies. NAV vraagt dan ook inspanningen om te komen tot een duidelijk kader waarin iedereen zich goed voelt en dit met een duidelijke en snelle beroepsprocedure.

Advies en meldpunt

NAV vraagt inspanningen van de Federale Overheid om de professionele wereld bij te staan in het bos van wetgevingen en reglementeringen als het om brandpreventie gaat. Een federaal en performant adviespunt is dan ook noodzakelijk.

De architect wil hier graag zijn steentje toe bijdragen en doet reeds grote inspanningen om zich bij te scholen. NAV organiseerde bijvoorbeeld deze maand bijscholingen over de brandwetgeving en dit voor 400 architecten.