Nieuwbouw

Een zwembad op het dak in centrum Brussel

Een zwembad op het dak in centrum Brussel
In hartje Brussel staat een ongewoon hotel: het Hotel JAM. Ooit een grijs kantoorgebouw, nu een hip hotel met op het dak een rooftop bar, tuin én zwembad. Een oud kantoorgebouw uit de jaren ’70 omvormen tot een cosy hotel en tegelijkertijd de ruwe betonnen structuur zichtbaar laten. In eerste instantie een tegenstrijdigheid, die architecte Olivia Gustot echter wonderwel tot een mooi einde gebracht heeft.

Verborgen pareltje

Blikvanger van het hotel Jam, gelegen aan de Charleroisesteenweg op de grens tussen Elsene en Sint-Gillis, is het multifunctioneel dak. Om de monotonie van de betonnen kantoorgebouwen in het straatbeeld te doorbreken werd op het dak een daktuin geïnstalleerd, met rooftopbar én zwembad ! De beplanting is van ver de eyecatcher die doet vermoeden dat er zich achter de gevel meer bevindt dan men denkt.

Derbigum - Hotel Jam, centrum Brussel
Het voormalig kantoorgebouw heeft eerst nog enkele jaren dienst gedaan als architectuurschool voordat Jean-Michel André het in handen kreeg en besloot er een hotel van te maken. Net zoals zijn andere hotels, diende ook hier een specifiek accent het onderscheid te maken. Hiervoor deed hij, naar aanleiding van een aantal eerdere succesvolle samenwerkingen, een beroep op Olivia Gustot.

“Het is altijd leuk om voor Jean-Michel André te werken, hij wil dat elk van zijn hotels iets speciaals heeft, in dit geval is het accent op het dak gelegd. Wat begonnen is met een daktuin opdat men van ver het gebouw zou opmerken is uitgegroeid tot een daktuin met rooftopbar en een heus zwembad in het hart van Brussel” vertelt ze.

Industrieel beton en sfeervol hout

Voor dit project had Jean-Michel een zeer duidelijke sfeer voor ogen, voor de uitwerking ervan heeft Olivia quasi vrij spel gekregen. De gevel van het gebouw werd wel behouden, maar binnenin werd alles tot op de betonnen draagstructuur gestript. Deze werkwijze leverde haar een mooi canvas op voor de verdere uitwerking van haar ideeën.

Derbigum - Hotel Jam, centrum Brussel
Het dak werd verstevigd om het zwembad en de zeer intensieve beplanting te kunnen dragen, en ook de volledige inrichting van de kamers nam zij voor haar rekening. Het enige nieuw element dat toegevoegd werd is de overkapping van de ingang. Het gelijkvloers en de inrichting van de rooftopbar heeft interieurarchitect Lionel Jadot voor zijn rekening genomen. Het resultaat, een eigenwijs hotel dat de authenticiteit van het betonnen kantoorgebouw bewaart en toch een zeer cosy feeling heeft door het veelvuldig gebruik van hout.

Derbigum - Hotel Jam, centrum Brussel

Sterk en duurzaam dak

Een zwembad en bomen op het dak plaatsen is geen sinecure. Daarom heeft Olivia voor de waterdichting gekozen voor de dakbanen van Derbigum en een uitvoering door de firma AM Expert Construct uit Zaventem. Olivia licht toe “Bij de werf van het Hotel JAM hadden we twee grote uitdagingen op het dak: het zwembad en de planten. Voor het zwembad, en het volledige terras, moesten we er rekening mee houden dat de waterdichting echt goed moest zijn en voor een lange periode weerstand bieden. Voor de beplantingen dienden we er natuurlijk voor te zorgen dat hun wortels niet door de waterdichting zouden gaan. We hadden voor een wortelwerende versie van de Derbigum-dakbaan kunnen gaan, maar we wilden het eenvoudig houden. En, de beplantingen in grote kuipen te plaatsen gaf ons eveneens een grotere vrijheid qua inrichting, ook naar de toekomst toe. ”.

Derbigum - Hotel Jam, centrum Brussel
Voor het waterdichtingssysteem is Olivia vertrokken vanaf de bestaande betonnen structuur. Deze werd volledig doorgelicht en versterkt waar nodig voor de installatie van zowel de beplantingskuipen als het zwembad. De dakopbouw werd klassiek gehouden : een dampscherm, isolatie, onderlaag en de toplaag. Hiervoor werd gekozen voor de bitumineuze membranen Derbicoat® S en Derbigum® SP, gevlamlast. Olivia vertelt: “mijn team en ik ontwerpen voornamelijk hedendaagse architectuur, met veel platte daken. Voor de waterdichting kiezen we steevast voor Derbigum omdat het betrouwbaar en zeer eenvoudig te plaatsen is, ook voor de details en de afwerkingen. In dit geval ook de perfecte oplossing gezien de zware belasting die op de waterdichting kwam”.

Ook interessant