Een tweede huis in Oostenrijk is een interessante investering

8 maart 2016 Bron: Bouw & Wonen
Droomt u ook wel eens van een tweede huis in een fraaie omgeving? Veel Nederlanders vervullen deze wens door de aanschaf van een luisterrijke Franse boerderij, een prachtig Spaans appartement of een luxe onderkomen aan de Turkse zuidkust. Ook Oostenrijk wordt steeds populairder. Door zijn centrale Europese ligging biedt het land gunstige perspectieven voor Belgen en Nederlanders om hun tweede woning te kunnen verhuren. Toeristen komen natuurlijk vooral naar Oostenrijk op wintersport, zoals door Branson Atterbury van Huis kopen Oostenrijk.nl wordt onderschreven, maar hij ziet er ook een forse toename van het toerisme in andere jaargetijden. “Nederlanders hebben al snel het gevoel dat ze er thuis komen, omdat Oostenrijkers heel hartelijk zijn. Naar verluidt zou zelfs de après-ski hier in de kleinere skioorden veel aangenamer zijn dan in de vele Zwitserse en Franse wintersportplaatsen. Oostenrijk is net als Nederland lid van de Europese Unie en men doet zich hier veel moeite om toeristen binnen te halen en er terug te laten keren, want dat is van belang voor de verhuur."

Wat is er speciaal aan Oostenrijk?

“Oostenrijk is centraal gelegen binnen Europa en daardoor qua verhuur niet alleen aantrekkelijk voor zowel Belgen als Nederlanders, maar ook steeds meer voor Russen en inwoners van voormalige Oostbloklanden, die hier een huurwoning zoeken voor het gehele jaar.” Vooral de skioorden zijn gewild. “Omdat dit niet voor eenieder betaalbaar is zoeken aankomende kopers vaak naar huizen in de grensgebieden van de wintersportoorden, omdat ze daar mooi de vruchten van kunnen plukken. Ik ben zelf gevestigd in de omgeving van Zell am See/Kaprun, waar je inclusief BTW, tussen de € 3.500 en € 5.000 per vierkante meter betaald. Ruime appartementen of chalets van zo’n 100 m2 in deze omgeving hebben een aanvangswaarde van €350.000.”

Hoe is het met de huizenmarkt gesteld?

“De huizenmarkt in Oostenrijk is al geruime tijd solide. In plaats van dalende prijzen zien we hier net toegenomen bedragen. Dat mensen in crisistijd vastigheid nastreven is hiervoor de voornaamste reden. In een land als Oostenrijk, dat politiek in balans is en ook nog eens centraal gelegen is binnen Europa, vindt men die zekerheid.” Aangezien Oostenrijk lid van de Europese Unie is en daardoor een belastingverdrag met Nederland heeft, moet een koper de Oostenrijkse fiscale regels naleven. “De winst die een koper op zijn tweede huis behaald, wordt hier belast. Het belastingstelsel van Oostenrijk is vooruitstrevend. De bruto huurinkomsten kunnen door de koper worden vermindert met zijn uitgaven, zoals uitgaven voor onderhoud en elektra, de mogelijke provisie voor reisorganisaties, reiskosten voor controles en financiering- en rentekosten. Er is bijna geen belastingdruk door deze twee laatstgenoemde kosten.”

Aantrekkelijke verdienste

De winst die u kunt binnenhalen op een tweede woning in Oostenrijk is afhankelijk van de streek waarin uw huis zich bevindt, volgens Branson Atterbury. “Als de woning zich in het Salzburgerland bevindt, waar veel Nederlanders zich gevestigd hebben, dan is een opbrengst van € 2.500 netto per bed in een jaar zeker mogelijk. Dat zal voor veel Nederlanders zeker een aanlokkelijk percentage zijn, als men het vergelijkt met andere alternatieven om winst op zijn kapitaal te behalen, waardoor het verstandig lijkt om een tweede woning in Oostenrijk te kopen. Daarbij wil de Oostenrijkse overheid in de volgende jaren op grote schaal investeringen gaan doorvoeren om de hoeveelheid toeristen te laten stijgen naar 40 miljoen per jaar. Hiertussen zullen zich vast toeristen bevinden die belangstelling hebben om uw tweede woning te huren."

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 4 en 5 maart 2023 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo