Nieuwbouw

Een project in beton voor het team van 'Une brique dans le ventre'

Een project in beton voor het team van 'Une brique dans le ventre'
© F. Rouwette
De realisator van audiovisuele producties Snark Productions nam in 2012 zijn intrek in een opvallend gebouw dat bijna volledig in beton werd uitgevoerd. Het is het uitgelezen en aangewezen decor voor het team dat voor de RTBF de welbekende uitzending “Une brique dans le ventre” realiseert. Wij namen een kijkje achter de schermen.

Al bij de eerste aanblik, terwijl je het gebouw nadert, spreekt de eenvoud van het volume ons aan. Mooi hoe twee balkvormige volumes keurig over elkaar geschoven lijken zodat tegelijk een groot terras en een enorme uitkraging ontstaan. Achter die schijnbaar achteloze eenvoud van de vormen schuilt echter minutieuze aandacht voor detail om tot dergelijk gebouw met zuivere lijnen te komen. Afwerking, verbindingsdetails, tint, gevellijnen alles: werd trefzeker gekozen door architectenbureau Calimucho om tot deze mooie visuele eenheid te komen.

Dankzij de verschuiving van beide volumes onderscheidt het gebouw zich van het alledaagse, en dit op een natuurlijke wijze, zonder overdaad, met een verrassende doeltreffendheid. De uitkraging creëert een overdekte ruimte die geen twijfel laat bestaan over de werking van het gebouw: de aldus geprononceerde ingang verwelkomt de bezoeker en biedt comfortabel onderdak voor het laden en lossen van vrachtwagens op elk gepast moment. Aan het andere uiteinde van het gebouw ontstaat op de verdieping een royaal terras, naar het zuiden gericht en geschikt voor een ontspannen moment als team. De kantoren liggen op de verdieping en profiteren van het uitzicht via de enorme glaspartij in de gevel boven de uitkraging. Op de gelijkvloerse verdieping is ruimte voor een ander bedrijf of om de eigen kantoren van Snark Productions uit te breiden.

“In de conceptiefase werd snel duidelijk dat beton het antwoord zou zijn op alle vragen met betrekking tot het gebouw: stabiliteit, thermisch en akoestisch welbehagen, esthetiek”, stelt architect Auffray Deghorain. Het gebruik van beton in verschillende vormen vloeit vooral – maar niet uitsluitend – voort uit de gekozen volumetrie en het grote overstek. Aan de binnenzijde creëert beton sfeer: de ter plaatse gegoten wanden en de geprefabriceerde traparmen en kregen enkel een laag graffitibestendige verf, ook al voor het iriserende effect dat een vrolijke noot toevoegt aan de betonstructuur. Ook in de vloerafwerking kreeg beton een prominente plaats, met een licht glanzend oppervlak in een donkere, zwarte tint. Deze werd verkregen door een verharder toe te passen die de vloer beschermt. Tot slot werd het energiebesparingsaspect grondig besproken bij de conceptie van het project. Het resultaat is een gebouw met een zeer laag energieverbruik. De gebruikers zijn hierover uiteraard zeer te spreken. Anne Savaton, producer van de uitzending en bouwheer, is zeer resoluut: “Wij betreuren op geen enkel punt onze keuze voor een constructie in het teken van beton. Ik denk vooral aan de sfeer die ervan uitstraalt en aan het comfort.” Het thermisch comfort is inderdaad meer dan aangenaam te noemen: beton gaat dankzij zijn grote thermische inertie doeltreffend om met temperatuurschommelingen. Het akoestisch comfort blijft niet achter: dit gebouw kreeg een buitengewone akoestiek tegenover de buitenomgeving (een bedrijvenzone waar het erg luidruchtig kan zijn). Dat is een enorm voordeel voor een team dat zich concentreert op audiovisuele producties. En ook hier is dat te danken aan het gebruik van beton.

Een project in beton - infobeton

Meer info op www.infobeton.be, rubriek “beton en passiefbouw”.

Ook interessant