Een nieuw dak, met dakplaten of dakpannen?

28 januari 2020 Bron: Bouw & Wonen
Een nieuw dak, met dakplaten of dakpannen?
Foto: Brouwer Nijkerk
Waar vroeger ieder huis bekleed werd door dakpannen, zien we de laatste tijd veel vaker dakplaten op huizen zitten. Het voelt nu nog wat onwennig, maar over enkele decennia zijn we waarschijnlijk niet anders gewend. Omdat innovaties voor de meeste mensen even wennen zijn, hebben we de voordelen van zowel dakplaten, als dakpannen voor je op een rijtje gezet.

Trend

De overgang van dakpannen naar dakplaten past binnen een trend die binnen verschillende markten plaatsvindt. Traditionele materialen die al decennia lang gebruikt worden, worden vervangen voor goedkopere materialen. De materialen worden over het algemeen vervangen voor verschillende vormen van kunststof. Zo zien we in de markt voor schuttingen dat de composiet schutting al jaren aan interesse wint, en in de markt voor dakpannen geldt dit voor bijvoorbeeld voor de polyester panelen of dakplaten.

Voordelen dakplaten

Dakplaten hebben verschillende voordelen ten opzichte van dakpannen. Zo zijn dakplaten goedkoper, vereisen ze minder onderhoud en heb je vaak meer keuze wat betreft kleuren. Dakplaten worden in de regel gemaakt van goedkopere materialen en zijn makkelijker te plaatsen dan dakpannen, er wordt op die manier een hoop geld bespaard. Omdat ze gemaakt zijn van goedkopere, maar modernere materialen vereisen minder onderhoud dan dakpannen. Zo scheelt het je niet alleen in de aanschaf geld, maar ook in het onderhoud. Door het gebruik van andere materialen zijn de mogelijkheden eindeloos wat betreft de kleurkeuze van dakplaten.

Voordelen dakpannen

Over het algemeen worden dakpannen als mooier gezien. De ontwikkeling van de kunststoffen dakplaten zal zich de komende jaren blijven ontwikkelen waardoor ze op den duur niet meer van echt te zijn onderscheiden. Momenteel is dit verschil echter nog wel zichtbaar, en oogt een dak bestaande uit dakpannen over het algemeen mooier. Hierbij moet wel gezegd worden, dat dit het geval is bij goed onderhoud. Daarnaast zijn dakpannen beter geluidwerend dan dakplaten.

Ge´nteresseerd in dakplaten?

Dakplaten lijken de dakbedekking van de toekomst zijn. Het lijkt een kwestie van tijd voordat ieder huis bekleed is met dakplaten. Polyester sandwichpanelen worden steeds vaker gebruikt omdat deze zeer kosten efficient zijn.

Deze panelen worden voornamelijk toegepast in de bouw en carrosserie markt voor aanhangers, bakwagens, opleggers en als balkonpanelen, maar ook op daken. Met polyesteren sandwichpanelen op je dak ben je jarenlang gegarandeerd van een prachtig dak, in de kleur van je dromen!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo