Energie

Een laadpaal thuis: dit moet je weten

Een laadpaal thuis: dit moet je weten
Kocht je onlangs een elektrische wagen? Dan heb je een laadpaal nodig om je wagen comfortabel op te laden. Welke laadpalen zijn er beschikbaar? Hoeveel kost een laadpaal gemiddeld? En kan je zelf een installeren of doe je beter een beroep op een ervaren installateur? Je leest het in dit artikel.

Wanneer is een laadpaal een slimme investering?

Je wagen opladen aan het stopcontact thuis is niet optimaal: het gaat traag en kan je elektriciteitsnet thuis overbelasten. Is het dan beter om je wagen op te laden aan een (semi-)publieke laadpaal? Wel, dat is zeker een goede optie, maar na een tijd wel duurder dan zelf een laadpaal in huis halen. Op voorwaarde dat je de juiste laadpaal aanschaft.

Welke laadpalen zijn er?

Er zijn diverse laadpalen verkrijgbaar. Welk type je nodig hebt, bepaal je voornamelijk op het laadvermogen van je wagen en je huidige elektriciteitsaansluiting. We overlopen hieronder de verschillende soorten laadpalen.

1. 1- en 3-fase laadpaal

Wanneer we laadpalen indelen op basis van hun vermogen, spreken we standaard over 1-fase en 3-fase laadpalen:
  • Een 1-fase laadpaal maakt gebruik van de standaard 220/230V-aansluiting en is geschikt voor wagens met een laadvermogen van 3,7 of 7,4 kW.
  • Een 3-fase laadpaal heeft een hogere laadsnelheid en -vermogen. Daardoor is dit type laadpaal geschikt voor wagens met een vermogen van 11 kW of van 22 kW.

2. 3 laadmodi

Daarnaast onderscheiden laadpalen zich ook op basis van de techniek waarop het stroom omzet naar je wagen. Dit noemen we laadmodi. Het zijn er in totaal 3:
  • Mode 2 laden gebeurt via een aangepaste laadkabel via het reguliere stopcontact of via een laadpunt (wallbox) aan de muur. Deze laadmethodes hebben over het algemeen een langere laadtijd. Je wagen opladen via het stopcontact raden we af omwille van de veiligheid.
  • Mode 3 laden is de meest aangewezen optie voor alle particuliere elektrische wagens om in alle rust thuis je wagen op te laden. Een software programma zorgt ervoor dat je auto gecontroleerd kan opladen waardoor je nooit te veel of te weinig elektriciteit gebruikt.
  • Ten slotte hebben we mode 4 laden, ook wel bekend als ‘snelladen’. Deze laadpaal levert meteen gelijkstroom, waardoor die niet eerst de wisselstroom nog hoeft om te zetten. Let wel, deze palen zijn daardoor wel stukken duurder in aanschaf.

Wat is nu de beste laadpaal voor thuis? Dat is afhankelijk van het laadvermogen van je auto en de capaciteit van je elektriciteitsnet. Ook factoren zoals je budget, de laadmethode, het gewenste design, de plaats waar je je laadpaal wil monteren,... ook een rol in je finale keuze. In dit geval kan je altijd rekenen op een laadpaal expert. Die adviseert je graag over de uiteenlopende mogelijkheden.

Hoeveel kost een laadpaal?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een laadpaal bepalen, waaronder het type laadpaal, de laadmodus, het merk en de software. Voor een laadpaal betaal je al gauw tussen de € 500 à 1.200 (excl. btw & plaatsing). Daarbovenop komt nog de montage van je laadpaal. Reken daarvoor op gem. € 300 à 2.000 (excl. btw). Moet je daarbij nog je elektriciteit laten verzwaren én laten keuren? Dan verhoogt het kostenplaatje met zo’n € 300 à 1.400 (excl. btw).

Je ziet maar dat je voor de plaatsing van een laadpaal al snel minimaal € 1.000 (excl. btw, incl. plaatsing) betaalt. In Vlaanderen genieten particulieren van enkele fiscale voordelen wanneer ze investeren in elektrisch rijden. In Nederland daarentegen, is er geen subsidie verkrijgbaar.

Kan ik zelf mijn laadpaal plaatsen of niet?

Het is zeker toegestaan om zelf je laadpaal te plaatsen. Toch willen we erop wijzen dat dit enkel maar een goed idee is wanneer je voldoende weet over elektriciteitswerken. De installatie van een laadpaal is namelijk complexer dan het op het eerste gezicht lijkt: de kans op fouten is groter dan wanneer je een expert inschakelt, je betaalt extra materiaalkosten en hebt geen garantie wanneer er iets fout loopt tijdens de plaatsing. Laadpalen gaan gemiddeld zo’n 5 à 10 jaar mee. Het zou jammer zijn om deze levensduur niet optimaal te benutten door een foutieve montage.

Onze tip? Schakel voor de montage een erkend specialist in. Die beschikt over de juiste technische vakkennis, helpt je met het kiezen van een geschikte laadpaal voor jouw wagen en plaatst deze volgens de regels van de kunst. Een bijkomend voordeel is dat je expert altijd voor je klaarstaat bij eventuele storingen of wanneer het tijd is voor een onderhoud.

Ook interessant