Vastgoed

Een huurwoning vinden in Amsterdam: zo doe je dat

Een huurwoning vinden in Amsterdam: zo doe je dat
Er zijn veel Nederlanders en buitenlanders die graag in Amsterdam willen wonen. Wil je dus een appartement of huurwoning in Amsterdam vinden, dan ben je zeker niet de enige. De concurrentie is fors, dus kan het lastig zijn om aan een betaalbare huurwoning te komen. Er zijn namelijk veel meer mensen die een huurwoning zoeken dan dat er huurwoningen beschikbaar zijn. Om deze reden is het goed om je te verdiepen in hoe je het best een woning kunt huren in Amsterdam.

Particulier huren

Laten we maar meteen eerlijk zijn: de kans dat je een sociale huurwoning in Amsterdam zal vinden is niet zo groot. Het is wel mogelijk, maar vaak sta je jarenlang op de wachtlijsten voor sociale huur. Als je je op je 18e inschrijft, ben je pas halverwege je 30e aan de beurt. Om die reden ben je al snel aangewezen op de particuliere huur. Dit noemen we ook wel huren in de vrije sector. Maar hoe doe je dat?

Eisenlijstje opstellen

Om een goede kans te maken op een huurwoning in Amsterdam kun je beter eerst een eisenlijstje opstellen. Hoeveel slaapkamers moet de woning hebben? In welke buurt zou je het liefst willen wonen? Wil je veel buitenruimte en hoeveel vierkante meters heb je nodig? Het is wel belangrijk om er goed bij stil te staan dat je niet je ideale huis moet samenstellen. De kans dat je die vindt tegen een betaalbare prijs in Amsterdam is namelijk niet groot. Je kunt daarom beter achterhalen of je wel kunt krijgen wat je wilt, of dat je beter nog je eisen een beetje bij kunt stellen.

Het is namelijk vaak zo dat als je veel eisen hebt, je niet de woning tegen het gewenste budget zult vinden. Je moet dus een aantal wensen laten vallen, zodat je een woning vindt binnen je budget. Is die garage wel echt zo belangrijk? Is dat gelukt? Dan kun je op zoek gaan naar huurwoningen in Amsterdam.

Een buurt kiezen

Het is slim om in je plan ook alvast een aantal buurten in Amsterdam op te schrijven waar je graag zou willen wonen. De huurprijzen kunnen namelijk per stadsdeel en buurt in Amsterdam behoorlijk verschillen. Ga een dag op de fiets door Amsterdam of maak een wandeling. Kijk ook naar de goedkopere stadsdelen. Wellicht is een stadsdeel toch een stuk mooier dan je je van tevoren had voorgesteld. Je kunt in stadsdelen waar je nog niet aan had gedacht misschien wel een leukere woning vinden tegen een voordeligere prijs.

Om te bepalen waar je het goedkoopst een appartement in Amsterdam kunt huren, is het slim om te kijken naar de prijs per vierkante meter per stadsdeel. Als je in het centrum wilt wonen, betaal je bijna 30 euro per vierkante meter aan huurprijzen. Je bent het goedkoopst uit in Diemen en Amstelveen. Daar betaal je onder de 20 euro per vierkante meter. Amsterdam-West is ook erg aan de prijs. Daar betaal je bijna 29 euro per vierkante meter. Zorg er dus voor dat je een buurt kiest die bij je wensen en je budget past.

Reageren en bezichtigen

Heb je een huurwoning gevonden waarin je jezelf wel ziet wonen? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te reageren. Een paar uur nadat een woning is aangeboden kan deze alweer verhuurd zijn. Er komen binnen een paar uur al tientallen reacties binnen. Reageer je dus te laat, dan is de kans groot dat je al hebt misgegrepen. Je moet dus meteen reageren om kans te maken.

Is het gelukt om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging? Zorg dan dat je op tijd komt bij de bezichtiging en er netjes uitziet. Als je te laat bent of er ongeïnteresseerd uitziet, dan zal de verhurende partij meteen kiezen om deze woning en ook alle andere woningen in hun portfolio niet aan jou te verhuren.

Maak snel een keuze

Ten slotte: heb je een huurwoning bezichtigd waar je vlinders van in je buik hebt gekregen? Dan is het slim om niet langer te twijfelen en meteen ‘ja’ te zeggen als je de woning graag wilt hebben. Vraag meteen welke documenten je moet inleveren. Meestal gaat het om een kopie van je ID-kaart, een arbeidsovereenkomst en loonstrookjes. Je kunt die documenten ook alvast van tevoren verzamelen, want dan gaat het huren sneller.

Zorg er wel voor dat je van tevoren even je huurcontract leest. Soms kunnen er bijzondere clausules voorkomen waardoor de verhuurder je vroegtijdig uit de woning kan laten zetten. Vraag dus gerust iemand met meer kennis van contracten. Heb je het contract getekend? Dan krijg je binnenkort de sleutels en kun je in de huurwoning trekken. Controleer nog wel even of er gebreken zijn. Dat scheelt een hoop gedoe als je je borg terug gaat vragen.