Vastgoed

Een eigen huis

In hoeverre ziet het dagelijkse leven van een stadsbewoner er anders uit dan dat van iemand die op het platteland woont? Wat is de betekenis van wonen in een centrumstedelijke, suburbane of landelijke woonomgeving? Ondanks de verschillen in woonomgeving zijn er veel overeenkomsten in de betekenis van alledaagse activiteiten, zo bleek uit onderzoek van Janine Meesters. Zij promoveert op 15 mei aan de TU Delft.

Voor haar onderzoek ondervroeg Meesters ruim 600 mensen, verdeeld over stad, platteland en buitenwijken. Uit deze interviews bleek dat de toegekende betekenissen belangrijk zijn voor de manier waarop mensen hun woning en woonomgeving gebruiken.
Meesters: 'Het onderzoek toont aan dat de woning, maar ook de woonomgeving ten eerste een plaats is om sociale contacten te onderhouden, samen dingen te delen en tijd te hebben voor elkaar. Dit vertaalt zich in het samen willen zijn met gezin en vrienden. In het verlengde hiervan ligt vrijetijdsbesteding; ontspannen voor de buis en het lezen van een boek. De woning biedt ook een plek om je af te schermen van de buitenwereld. Daar ben je zelf baas over wat je doet. Door de komst van de computer en internet is deze dimensie nog zichtbaarder geworden in de woning. De vrije toegang tot informatie biedt mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling of juist ontspanning.'

Woonvoorkeur

Daar waar woonvoorkeurenonderzoek zich bezighoudt met de vraag wat mensen willen op woongebied, ging Janine Meesters een stap verder. Ze zoemde in op de rol van achterliggende motieven van activiteiten in en om de woning en onderzocht hoe mensen hun woning en woonomgeving gebruiken. Doel van het onderzoek was het beter doorgronden van de complexe relatie tussen mens en omgeving. Hierdoor wordt het mogelijk om woonvoorkeuren beter te voorspellen en dit leidt wellicht tot meer consumentgericht bouwen in de toekomst.

Meer informatie

Janine Meesters (2009) The meaning of activities in the dwelling and residential environment. A structural approach in people-environment relations, ISBN 978-1-60750-012-4.

Nu bestellen!