Terras en oprit

Een duurzame houten poort

Een duurzame houten poort
De ene houten poort is de andere niet, en dat heeft veelal met het type hout te maken. Want je wil liefst toch een duurzame houten poort?

Let je op de houtsoort dan weet je meteen welke kwaliteit je krijgt. Kies je voor De Sutter Naturally, Residential Gates dan kies je voor een mooie, kwaliteitsvolle en duurzame houten poort uit eigen atelier. Maatwerk dat esthetisch matcht met je woning én waarvan je levenslang geniet. Want een houten poort is probleemloos bestand tegen minstens 20 jaar weer en wind.

Daarom gebruiken ze enkel de beste houtsoorten, zoals Padoek en Accoya. Alle houten poorten dragen het FSC-certificaat, het keurmerk voor verantwoord bosbeheer. En qua looks kan je werkelijk alle kanten uit. Pure meerwaarde wacht op je: moderne ambacht, vakmanschap & maximaal comfort.

Poorten in duurzaam hardhout

Het hout van je poort moet bestand zijn tegen wind, regen en erosie. Kijken we naar vaak gebruikte houtsoorten zoals eik, hardhout Iroko, padoek of Accoya… dan zijn er 2 toppers die de kwaliteitseisen van een duurzame houten poort het beste doorstaan: Padoek en Accoya. Meteen ook de reden waarom ze bij De Sutter Naturally volop inzetten op deze 2 houtsoorten.

95% van de poorten wordt gemaakt in padoek. Padoek is een tropisch hardhout in duurzaamheidsklasse 1. Het vergrijst mooi, is onderhoudsvrij en garandeert een levensduur van minstens 20 jaar. Daarenboven werkt padoek veel minder dan bijvoorbeeld eik of Iroko, die beide scheeftrekken onder invloed van weersomstandigheden.

5% van de poorten wordt ontwikkeld in Accoya. Accoya is massief gemodificeerd hout dat zelfs de meest duurzame tropische hardhoutsoorten overtreft. Accoya is gemaakt van snelgroeiend naaldhout uit duurzaam beheerde bossen. De bomen worden na ongeveer 30 jaar geoogst en vervolgens wordt het hout tot in de kern gemodificeerd tot een zeer vormstabiel, rotbestendig en ecologisch product met een unieke duurzaamheid. Het zachthout krijgt dus de kenmerken van hardhout zonder de nadelen erbij te nemen. Tijdens het modificatieproces worden geen giftige stoffen gebruikt en blijft de natuurlijke schoonheid van het hout bewaard. Dit maakt van Accoya het meest toonaangevende gemodificeerd hout voor een duurzame houten poort ter wereld. Dankzij haar uitzonderlijke eigenschappen qua duurzaamheid en stabiliteit is dit het ideale hout voor gelakte poorten en staat het garant voor een levensduur van 50 jaar.

Een duurzame houten poort met FSC-certificaat

Alles start bij de aankoop van het juiste kwaliteitshout bij de zagerijen. Het hout wordt aangekocht bij de bron. Daarbij hanteren we strikte kwaliteitscriteria. Standaard kiezen wij voor de hoogste kwaliteits- en duurzaamheidsklasse. Alleen het beste hout komt in aanmerking voor onze poorten.

Alle houten poorten van De Sutter Naturally in padoek of Accoya dragen het FSC-certificaat, het keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Wij gebruiken uitsluitend hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, gekapt op verantwoorde en duurzame wijze. Dergelijk hout draagt een hoger prijskaartje, maar je krijgt er veel voor in return met een langere levensduur van 20 tot 50 jaar. En qua looks voor je duurzame houten poort kan je werkelijk alle kanten uit met deze ethisch verantwoorde houtsoorten.

Houtsoorten & onderhoud

Nog even een zijsprong naar factor onderhoud. Tropisch hardhout zoals padoek is onderhoudsvrij. Het cliché ‘een houten poort vraagt toch veel onderhoud’ gaat niet op. Het onderhoud hangt af van de gekozen houtsoort en afwerking. Tropisch hardhout zoals padoek is zelfs quasi onderhoudsvrij. Zonder behandeling verkleurt padoek van oranje-rood naar het beoogde (zilver)grijs. Andere houtsoorten vragen bescherming om het uitzicht en de kleur te behouden. Het tijdig herhalen van de behandeling is belangrijk. Gelakte houten poorten vergen minder onderhoud, al doe je best af en toe een check om te kijken of het lakwerk niet beschadigd is om zo afschilfering te voorkomen

Kwaliteit, schoonheid & duurzaamheid in hout

Wanneer kwaliteit, schoonheid en duurzaamheid in balans zijn, dan heb je de perfecte duurzame houten poort. Dan slaap je op 2 oren. De houtsoorten en poorten van De Sutter Naturally scoren over de ganse lijn.

De Sutter Naturally, Residentiële poorten
Een duurzame houten poort met
Residential Gates: dé specialist in kwaliteitsvolle residentiële houten poorten in duurzaam hout.

Ook interessant