Algemeen

Een bijzondere betonfabriek achter stalen hekken

In de Drentse gemeente Noordenveld staat een bijzondere betonfabriek. Het is het enige betonbedrijf in het gevangeniswezen. Dagelijks zijn er bijna twintig gedetineerden aan het werk in continu-diensten.

Bij de portier van de betonfabriek aan de rand van het gevangenisdorp Veenhuizen moet de chauffeur zich legitimeren en zijn mobiele telefoon inleveren. Dan pas kan de vrachtwagen, onder streng toezicht, het terrein oprijden. Zodra de vrachtwagen is volgeladen en het terrein weer wil verlaten, volgt wederom een nauwkeurige inspectie.
“Dat is echt nodig, want als er een verstekeling in de vrachtwagen gaat zitten en weet te vluchten, hebben we een groot probleem”, vertelt T. Sterken, hoofd arbeid bij de betonfabriek.
Chef betonwerkplaats P. Hiemstra weet zich te herinneren dat er een keer een gedetineerde ontsnapte toen een afnemer met zijn vrachtwagen wegreed. “De man stond achter een wiel van de vrachtwagen. Toen deze begon te rijden, liep hij met het wiel mee en nam vervolgens de benen.”
De betonfabriek ligt in het bos aan de rand van het gevangenisdorp in het plaatsje Veenhuizen, bij Assen. De ingang is beveiligd met grote stalen hekken.
Afnemers moeten van tevoren aankondigen wanneer en wie er van het bedrijf komt om de talloze elementen voor sleufsilo’s, vloerplaten, drinkbakken en breedvloeren op te halen.
Hiemstra leidt de betonwerkplaats. Onder hem werken drie werkmeesters, die weer leiding geven aan de gedetineerden. Er wordt bij het betonbedrijf met twee ploegen van twintig personen gewerkt die allemaal halve dagen werken. De drie werkmeesters hebben een speciale opleiding gevolgd in het omgaan met gedetineerden.
De oude betonfabriek is vorig jaar vervangen door een nieuwe, moderne vestiging. De betonmengsels worden allemaal met de computer samengesteld. De grote betonmolen doet vervolgens automatisch het werk.
De hoeveelheid beton die de fabriek produceert, varieert per dag. “We zaten op een gemiddelde van ongeveer 26 tot 30 kuub per dag, maar dat is nu iets minder. Als het slecht gaat in de bouw merken wij dat ook”, vertelt Sterken.
Het grootste deel van de afnemers bestaat uit aannemers en handelsondernemingen. Het beton wordt verkocht tegen de normale marktprijs. “Het uurloon ligt hier natuurlijk lager dan bij andere betonfabrieken, maar andere fabrieken kunnen hetzelfde werk met minder mensen aan. Wij hebben als nadeel dat we onze werknemers niet zelf uit kunnen kiezen”, vertelt Hiemstra.
Wat betreft de wettelijke regelgeving en de geleverde kwaliteit vormt de betonfabriek in Veenhuizen geen uitzondering ten opzichte van andere fabrieken. Het betonbedrijf is in het bezit van het NL BSB Certificaat.
Bij de betonfabriek kunnen naast de vier standaardproducten ook andere objecten worden gemaakt. “Momenteel zijn we bezig met het ontwikkelen van een betonnen ontsmettingsbak. In het verleden hebben we veel schamprand-elementen voor viaducten gemaakt voor Rijkswaterstaat, maar eigenlijk was onze opslagruimte daar niet groot genoeg voor. We zijn daarom sterk geïnteresseerd in goed stapelbare producten.”
Build for Life