Duurzaam Bouwen

Ecovillage ontwerp in Haïti wint Energie- en milieu prijs

Voor het ontwerp van een eco-dorp in Haïti kreeg het Belgische ecologisch architectenbureau Henk Van Aelst vrijdagavond 27 mei de Belgians Abroad Eco- Award 2011. In het ontwerp zitten biogascentrales op gekoppelde wc's, regenwateropvang en kookparabolen.

Het ontwerp van de eco-village in Haïti door architectenbureau Henk van Aelst bevat 600 woningen, gemeenschapsruimten, een marktplein, drempelloze straten, wadi’s, biogascentrales op gekoppelde wc’s, regenwateropvang van de daken en kookparabolen. De gebouwen zijn opgetrokken met earthbags: graansleuven gevuld met een aardemengeling. De architect kreeg de prijs omdat hij de Belgische Knowhow op het vlak van energie, ecologische ontwikkeling en milie in andere landen heeft gepromoot.

Award

De Belgische Eco-award is bedoeld als een beloning voor opmerkelijke acties die leiden tot een duidelijke verbetering van de levenskwaliteit en tot gunstige effecten op het milieu. Het gaat om initiatieven van burgers, ondernemingen, openbare instellingen en non-profitorganisaties. Er werden tien Awards uitgereikt.