Duurzaam Bouwen

ECO-logies, het eerste massiefpassiefhotel ter wereld

Heusden-Zolder heeft wat met duurzaam bouwen. Geruime tijd al kan je hier het Centrum Duurzaam Bouwen bezoeken maar binnenkort kan je er ook overnachten in Eco-Logies, naar verluidt het eerste massiefpassiefhotel ter wereld. Projecto had een gesprek met Eric Vandeput, zaakvoerder van architectenbureau Artesi die voor dit project nauw samenwerkte met de technische adviseurs van Wienerberger en Recticel Insulation die samen het massiefpassief-systeem ontwikkeld hebben. Eric Vandeput is vastbesloten om in de toekomst nog meer passiefgebouwen te ontwerpen.

Eric Vandeput is al langer doordrongen van de noodzaak en de wenselijkheid van energiezuinig en duurzaam bouwen maar had dit tot voor enkele enkele jaren maar weinig in de praktijk kunnen brengen. “Ik ben hier altijd al enorm in geïnteresseerd geweest. Vandaar dat ik tijdens mijn opleiding ook een scriptie geschreven heb over leembouw. Toen ik afstudeerde was er echter absoluut geen markt voor energiezuinig bouwen en waren bouwheren absoluut niet bereid hierin te investeren. Die thematiek bleef sterk beheerst door een geitenwollensokken-mentaliteit en dat viel dan weer moeilijk te rijmen met een vernieuwende vormgeving.”

In het begin van zijn carrière ontwierp hij dus vooral ‘gewone’ woningen waarbij de lat inzake energieverbruik niet hoger gelegd werd dan wettelijk was voorgeschreven. De nadruk lag vooral op de vormgeving en hiervoor is hij twee maal in de prijzen gevallen op de toenmalige Limburgse Architectuur- en Interieurhappening.

Toen energiezuinig bouwen enige tijd geleden de kop opstak, is Eric Vandeput meteen op die kar gesprongen en heeft hij bijscholingscursussen gevolgd bij onder meer VIBE en het Passiefhuis Platform.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be

Ook interessant