Algemeen

ECN test gevels in draaibare woning

ECN heeft gisteren een draaibare testwoning geopend op het onderzoeksterrein bij Petten.

Met een draaibare woning kan het onderzoeksinstituut ECN gevels ontwikkelen voor een optimaal binnencomfort in combinatie met maximale energiebesparing.

De oriëntale van een gebouw ten opzichte van de windrichtingen is van grote invloed op het energiegebruik en het binnencomfort. Dit komt vooral door de sterk wisselende hoeveelheid zonnewarmte. Bij lage buitentemperaturen en een waterig zonnetje in de winter is het van belang zoveel mogelijk zonnewarmte vast te houden, terwijl de warmte in de zomer juist buiten moet blijven. Ook gedurende de dag varieert de invloed op het binnenklimaat door veranderende buitentemperatuur, zonne-intensiteit en lichtinval.
De nieuwe testwoning is draaibaar gemaakt om actief te kunnen reageren op veranderende omstandigheden. Bij een traditionele woning is de gevel vooral een passieve scheiding tussen het binnen- en buitenklimaat. Bij de testwoning ontwikkelt ECN zogenaamde actieve gevels door gevelcomponenten op de testwoning te onderzoeken op hun effect op binnencomfort en energiebesparing. Het ‘actieve’ van de gevel bestaat eruit dat de gevel reageert op veranderende omstandigheden zoals licht, lucht, warmte en geluid.

Aanpassen
Projectcoördinator F. Koene van ECN: “Door de grote invloed van de oriëntatie zullen we waarschijnlijk componenten of elementen in de gevels moeten aanpassen om binnencomfort en energiebesparing te optimaliseren. Met de draaibare testwoning kunnen we de gevels bij diverse oriëntaties onderzoeken.”
De bouw van de testwoning nam enkele maanden in beslag. Het gebouw is vierkant en bevat vier ruimten, twee op de begane grond en twee op de eerste verdieping. ECN test in elke ruimte een andere gevel. Momenteel is in elke ruimte van de woning een ijkgevel geplaatst met een bekende isolatiewaarde, zodat basiswaarden als thermische massa en isolatiewaarden zijn te bepalen. Hierna vervangen de actieve gevels de ijkgevels en wordt het gedrag continu gemeten.
De woning staat op een halve meter polystyreen in een betonnen bak. Als de bak met water wordt gevuld, gaat de woning drijven. Eén persoon is in staat de woning met de hand te draaien. Volgens ECN is de draaioperatie in ongeveer twee uur afgerond en vindt enkele keren per seizoen plaats.
Een computer ‘bewoont’ de testwoning, omdat er volgens Koene grote individuele verschillen bestaan tussen mensen, waardoor het moeilijk is om te bepalen of een gevel goed of slecht presteert. De computer simuleert de warmteproductie van personen, huishoudelijke apparatuur en verlichting. Ook spuit de computer CO2 in de lucht om vervuiling van de binnenlucht na te bootsen. Verder zet de computer af en toe een raam open om frisse buitenlucht binnen te laten.
ECN voert het project uit in samenwerking met een aantal partners, waaronder De Vries Kozijnen en de TU Delft. De eerste resultaten van het onderzoek verwacht ECN over enkele maanden. Binnen enkele jaren moeten de gevels commercieel verkrijgbaar zijn.
Build for Life