Duurzaam Bouwen

Duurzame (her)ontwikkeling Heijplaat Rotterdam

Vrijdag 9 november is in de Huiskamer op Heijplaat de Samenwerkingsovereenkomst Gebiedsontwikkeling Heijplaat 2 (SOK2) ondertekend. In de overeenkomst wordt door 9 partijen een gezamenlijke inspanningsverplichting neergelegd om de wijk Heijplaat, die midden in de Rotterdamse Waalhaven ligt, duurzaam te (her)ontwikkelen. Het betreft een voor Nederland unieke integrale gebiedsontwikkeling door de aanpak van buitendijkse ontwikkeling en de afspraken die over Duurzaam Heijplaat zijn gemaakt, die moeten resulteren in energieneutraliteit in 2020 in Heijplaat.

Op 2 september 2011 werd de eerste samenwerkingsovereenkomst getekend door deGemeente Rotterdam, Deelgemeente Charlois, Havenbedrijf Rotterdam NV en Woonbron. Er is in het afgelopen jaar veel bereikt en inmiddels hebben Eneco, netbeheerder Stedin, RDM Campus en de Vereniging van Wijkbewoners Heijplaat zich aangesloten. Met de ondertekening is een grote stap gemaakt in de herontwikkeling van de Charloise wijk Heijplaat met verregaande afspraken over revitalisering en verdere ontwikkeling van het dorp en aangrenzend havengebied. De rol van de bewoners van Heijplaat is van groot belang en invloed geweest bij de totstandkoming van SOK2.

Nieuwbouw
Heijplaat is door de al gerealiseerde nieuwbouwprojecten Heijse Blick en de Wijde Blick weer in trek als woongebied. De belangstelling voor de beoogde nieuwbouw is verrassend goed, mede door de mogelijkheden voor zelfbouw en cascobouw. De sloop van de naoorlogse huizenblokken is inmiddels begonnen en de bouw van bijna 200 woningen, de duurzame renovatie van de basisschool en andere voorzieningen staan in de steigers en zullen binnen afzienbare tijd starten. De plannen voor de nieuwbouw moeten ertoe leiden dat het inwonersaantal van 1.400 toeneemt tot ongeveer 2.000.

Verbindingsweg
Het Havenbedrijf Rotterdam N.V. (HbR) renoveert de oevers, gebouwen, openbare ruimte en ondergrondse infrastructuur van het RDM- terrein. Daarnaast spant het HbR zich in om nieuwe bedrijvigheid en nieuwe opleidingsinstituten aan te treken. Een succesvolle ontwikkeling van het RDM-terrein vereist optimale ontsluiting voor alle verkeer en in het bijzonder het personenverkeer. Daarom wordt er een nieuwe verbindingsweg gerealiseerd tussen RDM West en het havengebied. In overleg met een vertegenwoordiging van de bewoners is ervoor gekozen een brug aan te leggen over de Heijsehaven met natuurvriendelijke oevers.

Duurzaam Heijplaat
RDM Campus vormt samen met het dorp Heijplaat een aantrekkelijk leer-, werk- en woongebied in Stadshavens Rotterdam. Door de vestiging van RDM Campus weten steeds meer innovatieve en maritieme bedrijven en opleidingsinstituten het RDMterrein te vinden.
SOK2 is een belangrijke stap voorwaarts om Heijplaat op alle niveaus (Planet, People, Profit) duurzaam tot ontwikkeling te brengen. De ambitie is vastgelegd in het 'Afsprakenkader Duurzaam Heijplaat' dat deel uitmaakt van de overeenkomst. Gezamenlijk met Eneco en Stedin wordt er ingezet op een energieneutraal Heijplaat in 2020. Dit initiatief wordt ondersteund door het Wereld Natuur Fonds (WNF). Een eerder dit jaar geplaatste display geeft bewoners inzicht in de resultaten van duurzaam Heijplaat om zo hun betrokkenheid te vergroten.
Het project Concept House Village van RDM Campus wordt gecontinueerd. Onlangs is de ontwikkeling van de tweede geheel energieneutrale woning gestart.

Adaptief Bouwen
Het College van B&W heeft besloten, vooruitlopend op een algemeen beleidskader voor de waterveiligheid in buitendijks gebied in Rotterdam, Heijplaat aan te wijzen alspilotgebied voor het toepassen van adaptief bouwen.
Rotterdam ligt in de veiligste delta van de wereld. Toch heeft de klimaatverandering consequenties voor de stad en haven. Met het adaptieprogramma Rotterdam Climate Proof is Rotterdam in 2025 klimaat bestendig. De pilot voor adaptief bouwen in Heijplaat zorgt ervoor dat dit unieke stuk Rotterdam op een innovatieve manier waterveilig is en blijft.
Het dorp Heijplaat is buitendijksgebied en bestaat uit twee delen: het Oude Dorp en het Nieuwe Dorp. Het doel van adaptief bouwen is om de klimaatbestendigheid van zowel het Nieuwe als het Oude Dorp te vergroten. De consequentie is dat een eventuele overstroming van ongeveer 40 cm water wordt ingecalculeerd.

Het voordeel van adaptief bouwen is dat de hoogte van het huidige maaiveld (+3.00 meter NAP) wordt geaccepteerd als uitgiftepeil. Dit betekent dat bij (her)ontwikkeling niet eerst het gehele gebied moet worden opgehoogd naar +3.90 meter NAP, zoals dat normaal gesproken gebeurt. Er worden wel strikte voorwaarden gesteld voordat er daadwerkelijk adaptief gebouwd kan worden. Bij adaptief bouwen op Heijplaat wordt ingezet op zowel kansbeperkende (aanleg waterkering), gevolgbeperkende (overstromingsbeperkende inrichting van woningen, buitenruimte en vitale infrastructuur) en herstelbevorderende maatregelen van een eventuele overstroming.