Duurzaam Bouwen

Duurzame boodschap tijdens debat essenscia

Recticel Insulation nam tijdens de algemene vergadering van essenscia deel aan het debat over de bijdrage van de chemie en life sciences tot duurzame ontwikkeling. Als producent van hoogwaardig isolatiemateriaal, bracht het bedrijf een belangrijke boodschap over isolatie en duurzaamheid. Het is een boodschap, waarbij iedereen betrokken partij is.

Essenscia is de Belgische federatie van de chemische industrie en van life sciences. Tijdens haar algemene vergadering vonden een aantal debatten plaats rond het thema 'Together for a sustainable future'. De heer Paul Magnette, federaal minister van Klimaat en Energie, gaf een introductie. Hierna was er tijd voor een aantal getuigenissen uit de industrie.

Tijdens het debat over de bijdrage van de chemie en life sciences tot duurzame ontwikkeling, en meer bepaald over energie en natuurlijke grondstoffen, bracht Recticel Insulation, als producent van hoogwaardige isolatieproducten, een opmerkelijke stelling naar voor.

De sleutel voor de toekomst ligt soms in het verleden. Eeuwen geleden maakte de aarde fossiele grondstoffen aan, en bewaarde die voor later. Een kostbare erfenis voor de toekomst. Een erfenis om te koesteren, want de voorraden van die fossiele grondstoffen zijn niet onbeperkt. Jammer genoeg worden die momenteel nog te veel ingezet voor primaire behoeften zoals verwarming, transport en energie. Allemaal behoeften die gebaseerd zijn op éénmalig gebruik van de calorische waarde.

Recticel Insulation zet die fossiele grondstoffen in voor de productie van hoogwaardig isolatiemateriaal. Isolatie die jaar na jaar voor de duur van het gebouw 40, 50 jaar en langer energie bespaart en CO2-productie vermindert. Zo helpen deze isolatieproducten om het verbruik van fossiele grondstoffen te beperken en er langer de voordelen van te benutten. Zelfs bij de afbraak van het gebouw zal de isolerende waarde nog altijd intact zijn. In bepaalde gevallen zal het zelfs opnieuw als isolatie kunnen ingezet worden. Is dit niet zo, dan kan men er op dat tijdstip de calorische waarde uithalen, met andere woorden, het pas dan als brandstof gebruiken.
Misschien is dit wel de erfenis die wij zullen nalaten.