Duurzaam wonen met zonnepanelen

6 april 2022 Bron: Bouw & Wonen
Duurzaam wonen met zonnepanelen
We willen allemaal duurzamer wonen. Daarbij komt nog dat gas enorm aan de prijs is en dat we naast verduurzamen ook onze energienota naar beneden willen brengen. Investeren in zonnepanelen is dan een goed alternatief, helemaal met een goed overzicht zonnepanelen bedrijven bij jou in de buurt. Want zonnepanelen leg je niet even zelf aan, dat kun je om problemen te voorkomen beter overlaten aan de echte specialisten.

Advies inwinnen

Voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen, is het goed om advies in te winnen. Bijvoorbeeld bij een installatiebedrijf, energiemaatschappij en bij de gemeente. Wellicht krijg je namelijk nog subsidie als je overstapt op duurzame energie dankzij zonnepanelen in combinatie met een zonneboiler. Het is ook altijd goed om advies van de Consumentenbond tot je te nemen. Zo weet je welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor je energiebehoefte.

Offerte aanvragen

Als je weet wat je wil, is het goed om bij diverse bedrijven een offerte aan te vragen. Je hebt vast wel een budget in gedachten wat je aan de zonnepanelen plus de installatie wil spenderen. Door offertes op te vragen, kom je een bedrijf tegen die past bij jouw budget. Let wel: ga altijd in zee met een erkende installateur. Dan weet je namelijk zeker dat de installatie ook volgens de huidige veiligheidsregels wordt gedaan.

Offerte op maat

Vaak kan een installatiebedrijf een offerte op maat maken. Niet alle daken zijn namelijk even geschikt voor zonnepanelen. Misschien moet er wel eerst een frame geplaatst worden op het dak, zodat de panelen onder de juiste hoek onder de zon komen te liggen. Een goede installateur zal daarom eerst een monteur sturen om te kijken naar wat er voor de installatie nodig is. Ook zullen zij advies kunnen geven over een zonneboiler of warmtepomp en deze meenemen in de offerte. Een offerte op maat zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan achteraf.

Brandveiligheid

Wist je dat verkeerd geÔnstalleerde zonnepanelen voor brand kunnen zorgen? Door het maken van verkeerde verbindingen tussen de panelen, zal de warmte enorm hoog oplopen, zonder dat deze kan worden afgevoerd. De warmte uit zich vervolgens in brand. Ruud van Herpen, hoogleraar brandveiligheid aan de TU Eindhoven, heeft hier onderzoek naar gedaan. Hieruit bleek dus dat verkeerde verbindingen vaak de oorzaak waren voor een brand. Maar ook het integreren van zonnepanelen in het dak kunnen brand veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat zonnepanelen op een frame worden gelegd in plaats van in het dak worden geÔntegreerd. Daarnaast kunnen micro-omvormers helpen om de oververhitting tussen de verbindingen van zonnepanelen weg te nemen. Een installateur kan je hier meer over vertellen.

Genieten van eigen energie

Als de zonnepanelen eenmaal zijn geÔnstalleerd, geniet je eigenlijk meteen al van je eigen energie in huis. Dit gaat op den duur zeker geld besparen. Het laten installeren van zonnepanelen is even een hele uitgave, maar daar ga je zeker heel veel plezier aan beleven en je investering terugverdienen. Dat ga je merken aan je energienota.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo