Vastgoed

Duurste huis ter wereld

Het duurste huis ter wereld staat in Londen en is begin deze maand in handen gekomen van de Indiase staalmiljardair Lakshmi Mittal. Hij kocht het huis aan Kensington Palace Gardens, schuin tegenover het paleis aan het einde van Hyde Park waar de overleden prinses Diana woonde, voor het lieve sommetje van 105 miljoen euro.

Het luxueuze huis zal in het Guinness Book of Records komen als duurste stulpje ooit. Het vorige record van 93 miljoen euro was in 1997 gevestigd in Hongkong. De Amerikaanse computermiljardairs Bill Gates van Microsoft en Larry Ellison van Oracle zijn in geld weliswaar rijker, maar zij bewonen huizen die 'maar' 81 miljoen euro waard zijn.

Kensington Palace Gardens 18/19 ligt in het verlengde van Palace Green, waar de Nederlandse ambassadeur tot ruim een jaar geleden resideerde, voordat hij door ons ministerie van Buitenlandse Zaken werd gedwongen naar een goedkopere huurresidentie uit te zien. Het heeft de bijnaam van 'miljardairsstraat'. Niet alleen ligt het paleis Kensington Palace eraan, maar ook de sultan van Brunei heeft er zijn optrekje. Het huis dat staalmagnaat Mittal - geboren in 1950 - van de LNM-groep heeft gekocht, bestaat uit de vroegere Egyptische ambassade en een eraan toegevoegd deel van de Russische ambassade. De in Iran geboren kunsthandelaar en financier David Khalili restaureerde het vierkante huis met veel marmer dat uit dezelfde groeve kwam als het marmer van de wereldberoemde Taj Mahal. Het 12 slaapkamers tellende huis is liefst 55 keer groter dan een doorsneewoning en telt een garage voor 20 auto's. Khalili verkocht het huis drie jaar geleden aan Formule 1-racebaas Bernie Ecclestone voor 75 miljoen euro. De door de racewereld steenrijk geworden Ecclestone woonde er echter nooit. Zijn vrouw Slavica zou er op het laatste moment niets in hebben gezien. Terwijl de racebaas in onderhandeling was met de Russische miljardair Roman Abramovich, de eigenaar van voetbalclub Chelsea, kwam Lakshmi Mittal met het 'killerbod' van 105 miljoen euro. Hij heeft al een 13,5 miljoen euro tellend huis in Hampstead en een appartement in Mayfair.

Stoombaden

Het interieur van zijn nieuwe huis Kensington Palace Gardens is verbluffend. Er zijn Turkse stoombaden, een danszaal en onder meer een groot zwembad dat prachtig is versierd met tienduizenden inlegde bijzondere steentjes. De beveiliging is één der beste in Londen. Zo zijn overal hightech veiligheidsinstallaties geïnstalleerd die onder meer 65 tv-camera's bevatten.

De nieuwe eigenaar Mittal kwam in 1995 naar Groot-Brittannië en is volgens de Sunday Times met 5,3 miljard euro een van de vijf rijkste Britten. Hij vergaarde zijn fortuin in Indonesië. Later maakte hij het familiebedrijf LNM tot het tweede staalbedrijf ter wereld, met aankopen in onder andere Oost-Europa. Hij kwam in opspraak na een donatie van 125.000 pond aan de Labour-partij. Critici zeggen dat hij met dit bedrag premier Tony Blair had omgekocht om de Roemeense premier te overtuigen dat hij de beste koper was van de Roemeense staalfabrieken.