Architectuur

Dubo Limburg organiseert Architect Thursday Sessions

De bouwsector staat voor de grootste uitdaging in decennia. Door het zich steeds nadrukkelijker manifesterende energievraagstuk worden bouwprofessionals verplicht zich te buigen over gebouwconcepten en bouwmethodes, rekening houdend met de steeds veranderende context. Hoe zal een woning/kantoorgebouw er in de nabije toekomst gaan uitzien? Wat is de wettelijke context? En welke technieken kunnen waar worden aangewend? Warm Limburg, de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) en Dubolimburg geven met de Architect Thursday Sessions heldere antwoorden op pertinente vragen van architecten aan de hand van drie concrete, praktische en interactieve donderdag(avond)sessies.

ATS # 1 // Do 27.09
NIEUWBOUW IN DE PRAKTIJK

Residentiële nieuwbouwconcepten van de nabije toekomst

Zal een particuliere woning in de toekomst energieneutraal zijn… of zal ze zelf energie gaan produceren? Welke nieuwe technieken renderen het meest optimaal in welk soort gebouw? Welke zijn de do en don’ts van residentiële nieuwbouw met een extreem lage energievraag? Projectingenieur David Wintershoven ontrafelt samen met u de casestudy van de Lessius-hogeschool en legt de bevindingen van de onderzoekers uit. In een interactieve sessie geeft hij inzicht in wettelijke context, de bouwfysica van de toekomst, en geeft hij een grondige, praktische uiteenzetting van de te gebruiken (nieuwe) technieken en hun voordelen.
Donderdag 27 september // PHL Diepenbeek // 18 u

ATS #2 // Do 04.10
RENOVATIE IN DE PRAKTIJK

Renovatie van residentiële gebouwen in de nabije toekomst

Hoe maken we van een bestaande woning een gebouw dat de volgende 30 jaar zonder bijkomende aanpassingen comfortabel en energiezuinig is? Van welke concepten, systemen, materialen en componenten kunnen we gebruik maken? Welke nieuwe technieken bestaan er en/of komen binnenkort op de markt, en hoe integreer ik die optimaal in mijn ontwerp? Docente/onderzoekster Leen Peeters (Think E, VUB) gaat uit van een realistische case en rijkt eenvoudige principes en methodes aan voor elke architect.
Donderdag 4 oktober // PHL Diepenbeek //18 u

ATS #3 // Do 11.10
CO2-NEUTRAAL KANTOORGEBOUW

Casestudy van het nieuwe Stebo-kantoor in Genk

Het nieuwe kantoorgebouw van Stebo in Genk is een inspirerend voorbeeld van CO2-neutraliteit in de praktijk. Met dezelfde (financiële) middelen als die van traditioneel kantoorgebouw slaagt Stebo er in om haar energievraag te minimaliseren en tegelijk energie on site te genereren. Ingenieur Geert Debruyn (Cenergie) geeft een helder inzicht in het gebouwconcept en de bouwmethode. Hij bekijkt het bouwproces en de gebruikte technieken van zeer dichtbij en legt uit waarom welke keuzes werden gemaakt.
Donderdag 11 oktober // PHL Diepenbeek // 18 u

Praktisch
Architect Thursday Sessions vinden plaats in de PHL (dpt Architectuur) in Diepenbeek
Het deelnemersaantal is beperkt (maximaal 50)
De sessies starten om 18u en eindigen omstreeks 21u30
We voorzien broodjes voor aanvang
Na afloop van elke sessie is er een uitgebreide vragenronde voorzien

Inschrijven
De drie Architect Thursday Sessions kosten samen 75 euro. Inschrijven kan enkel voor de volledige reeks. Inschrijven kan via DEZE link.