Dubbel glas vervangen: zo gaat het in zijn werk

Bron: Bouw & Wonen
Dubbel glas vervangen: zo gaat het in zijn werk
Veel woningen in Vlaanderen hebben nog dubbel glas. Het vervangen van dubbel glas door isolatieglas brengt vele voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is dat isolatieglas een veel betere isolatiewaarde heeft, waardoor je minder hoeft te stoken om je woning op temperatuur te houden. Zo bespaar je honderden euros per jaar op je energierekening. Daarnaast heb je veel minder last van kou en tocht! In dit artikel lees je hoe het vervangen van de glazen in zijn werk gaat, welke glassoorten er zijn en welke kosten je kunt verwachten.

Raam vervangen dubbel glas: werkwijze

Het vervangen van een raam gaat als volgt:
  • Verwijderen van het oude raam: de glaszetter maakt als allereerste het oude raam los. Ramen zijn bevestigd met glaslatten en kit. Zodra deze zijn verwijderd, wordt het oude raam uit het kozijn getild. Het oude raam wordt netjes afgevoerd door de glaszetter.
  • Schoonmaken van de kozijnen: na het verwijderen van het oude raam moet het kozijn goed schoongemaakt worden. Er blijven eigenlijk altijd wel kitresten of lijm achter. Dit wordt door de glaszetter verwijderd. Indien nodig worden kleine beschadigingen aan de kozijnen gerepareerd.
  • Plaatsen van het nieuwe raam: zodra de kozijnen goed schoon zijn, kan het nieuwe raam worden geplaatst.
  • Afwerking: tot slot is het tijd voor de afwerking. Het nieuwe raam wordt bevestigd met glaslatten en de kieren worden netjes afgewerkt met kit.

Hoe lang gaat dubbel glas mee?

Volgens Lunzen.nl heeft dubbel glas een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar. Wanneer dubbel glas verouderd, verminderd de isolatiewaarde en kan er zelfs een lek in het raam ontstaan. De meest voorkomende redenen om dubbel glas te vervangen is het bereiken van de maximale levensduur of het beter isoleren van een woning. De meeste mensen kiezen voor een type HR glas: deze hebben een prima isolatiewaarde en een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Dubbel glas vervangen: zo gaat het in zijn werk

Kosten dubbel glas vervangen

Benieuwd welke kosten je kunt verwachten bij het vervangen van dubbel glas? De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het tarief van de glaszetter, de voorrijkosten en het soort glas wat je kiest. Gemiddeld is het uurtarief van een glaszetter 35,- tot 50,- en kun je rekenen op 10,- extra kosten.

Het wordt tegenwoordig aangeraden om isolatieglas te laten plaatsen wanneer je de ramen gaat vervangen. Isolatieglas wordt ook wel HR glas genoemd: HR staat voor hoog rendement en de plusjes geven de isolatiewaarde aan. Hoe meer plusjes, hoe hoger de isolatiewaarde.

HR glas kost ongeveer 70,- per m en HR+ glas 75,- per m. Ga je toch liever voor HR++ glas? Dan moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van 80,- per m. HR+++ of triple glas heeft de beste isolatiewaarde en kost gemiddeld 120,- per m. Deze prijzen zijn exclusief plaatsing. In de onderstaande tabel zie je de gemiddelde prijs voor nieuwe glazen per type woning. Let er wel op: de montagekosten zijn niet inbegrepen.

Type woningAantal m glasGemiddelde prijs exclusief plaatsing
Appartement15 m1.050,- tot 1.800,-
Tussenwoning20 m1.400,- tot 2.400,-
Hoekwoning30 m2.100,- tot 3.600,-
2-onder-1-kap35 m2.450,- tot 4.200,-
Vrijstaande woning50 m3.500,- tot 6.000,-

Wil je weten wat je kunt besparen? Lees dan het artikel: Zoveel kun je besparen met het juiste glas voor meer informatie.

Dubbel glas repareren of vervangen?

Heb jij glasschade, inbraakschade of stormschade? Het is van belang om dit zo snel mogelijk te laten repareren. De meeste glaszetters hebben 24-uurs spoedservice. Wanneer de ruit niet direct gerepareerd vervangen kan worden, plaatst de vakman een noodvoorziening. De glaszetter komt dan later terug om het raam te herstellen, middels een reparatie of door het vervangen van het raam.

Een glasreparatie kan alleen bij lichte beschadigingen. Deze worden gepolijst. Het voordeel hiervan is dat het een relatief goedkope oplossing is. Bij grote beschadigingen is het polijsten van een raam niet mogelijk. Dan moet het raam worden vervangen. Dit biedt een mooie kans tot het plaatsen van isolatieglas.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo