Algemeen

Dubai krijgt steun van centrale bank

De centrale bank van de Verenigde Arabische Emiraten zegt dat ze extra geld ter beschikking zal stellen voor het door schulden geteisterde Dubai. Het is afwachten hoe de beleggers morgen zullen reageren, wanneer een nieuwe beursweek begint.

Concreet zal de centrale bank van de VAE extra liquiditeiten ter beschikking stellen voor lokale en buitenlandse banken die een vestiging hebben in Dubai. De schuldenlast van het emiraat bedraagt zo'n 80 miljard dollar, of zo'n 40.000 dollar per inwoner. Afgelopen week vroeg het golfstaatje uitstel van betaling aan schuldeisers voor de staatsholding Dubai World.

Wereldwijd dumpten beleggers aandelen omdat ze vrezen dat een virtueel bankroet van Dubai een tweede financiële crisis zou kunnen inluiden. Gisteren kondigde Abu Dhabi -de hoofdstad van de VAE aan- dat het "geval per geval" ging onderzoeken hoe het de kleine broer zou kunnen helpen met de gigantische schuldenberg. De afgelopen jaren vond het buitenlandse kapitaal massaal zijn weg naar Dubai met een exploderende vastgoedsector en megalomane bouwprojecten als gevolg. Maar de financiële crisis heeft de economie in het emiraat op de knieën gebracht.

Ook interessant


Build for Life