Nieuwbouw

Burj Dubai blijft voorlopig hoogste gebouw

Dankzij de wereldwijde financiële malaise blijft de Burj Dubai waarschijnlijk de komende tien jaar het hoogste gebouw ter wereld. Andere projecten worden teruggefloten of lopen een grote vertraging op.
In de afgelopen jaren zijn er meerdere projecten aangekondigd in het Midden-Oosten die een bedreiging zouden kunnen vormen voor de Burj Dubai. Analisten verwachten dat de superslanke wolkenkrabber toch het komende decennium de titel ‘hoogste gebouw ter wereld’ consolideert, omdat andere projecten door geldzorgen worden uitgesteld of afgeblazen.

Titelkandidaten
De belangrijkste aanval op de ‘koppositie’ komt van de Al Burj (De Toren) in Dubai door projectontwikkelaar Nakheel. Ook de bouw van De Toren zal echter een aantal jaar vertraging oplopen door de kredietcrisis. Nakheel houdt de uiteindelijke hoogte overigens zorgvuldig geheim.

Van de andere gegadigden voor de titel ‘hoogste gebouw ter wereld’ wordt verwacht dat de krach hen fataal wordt. Het gaat dan om de Murjan Tower 1 in Bahrein; de Burj Mubarak al-Kabir in Koeweit en de kilometerhoge toren van de Saudische prins Al-Waleed bin Talal te Jeddah.

Records

De Britse krant de Telegraph sprak onlangs met een bijzondere schakel in de bouw van de Burj Dubai: de Indiër Babu Sassi, verantwoordelijk voor het besturen van de hoogste kraan ter wereld. Vanwege de tijd die het kost om de kraan op en af te klimmen, is Sassi verplicht om dag en nacht op de kraan door te brengen. Volgens het dagblad zit Sassi al een jaar ‘op eenzame hoogte.’

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant