Nieuwbouw

Burj Dubai vestigt record verticaal beton pompen

Burj Dubai heeft een nieuw record gevestigd in het verticaal pompen van beton (voor een gebouw). Met een hoogte van 460 meter werd het vorige record van Taipei 101 met 12 meter gebroken. Het record aller tijden (voor iedere soort constructie) is in 1994 gevestigd tijdens de uitbreiding van de Riva del Garda Riva del Garda Hydroelectric Power Plant in Italië. Toen werd beton tot een hoogte van 532 meter gepompt. Volgens ontwikkelaar Emaar Properties zal Burj Dubai ook dit record verbreken voordat het gebouw af is.

Het ontwerp van Skidmore, Owings & Merrill (SOM) wordt gebouwd door de Zuid-Koreaanse hoogbouwspecialist Samsung Corporation. Turner Construction International is de project- en constructionmanager. Tot nu toe is er voor de bouw van Burj Dubai ruim 318.000 kubieke meter beton en 63.000 ton wapeningsstaal gebruikt.

De eerste 130 verdiepingen zijn gebouwd binnen 1226 dagen na het graven van de bouwput in januari 2004. Daarbij is gebruikgemaakt van tien kranen en ’s werelds snelste bouwliften (twee meter per seconde) om bouwvakkers en materiaal te vervoeren.

Bij oplevering zal Burj Dubai het hoogste gebouw ter wereld zijn in alle vier de categorieën die worden erkend door de Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH).

Bekijk de uitgebreide foto special van de Burj Dubai in aanbouw. Klik hier.

Ook interessant