Vastgoed

Dubai: hoogste stijger in de prijsontwikkeling vastgoed

Het Britse vastgoedbedrijf Knight Frank heeft een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de prijsontwikkeling van residentieel vastgoed van de top 20 wereldsteden en kwam tot de conclusie dat Dubai het afgelopen jaar de hoogste prijsstijging per m2 heeft doorgemaakt. Ondanks dit heeft Dubai nog steeds een lage m2-prijs en dat biedt uitstekende investeringskansen.

Zoals uit een onderzoek bleek:
‘De investeerders kunnen daarbij vaststellen dat de prijzen voor kwalitatief hoog aangeschreven vastgoed onverminderd blijven stijgen. … Met als absolute uitschieter Dubai, waar de waarde van het vastgoed verleden jaar met liefst 52% gestegen is. Dubai wordt in versneld tempo uitgebouwd tot miljardairsparadijs.’

Zoals het onderzoek aangeeft kunnen bekende steden en landen zelfs een dalende huizenprijzenmarkt vertonen; de prime-time locaties blijven stijgen. En daar gaat het ook om: unieke locaties met hoogwaardig vastgoed zullen altijd hun waarde behouden. De visie van Knight Frank is dat de huizenmarkt bepaald wordt door:
- De economische gesteldheid van een land en de planning voor de komende jaren zullen ervoor zorgen dat deze markt blijft groeien
- De stijgende rijkdom en accumulatie in emerging markets, en dan specifiek in de hogere en servicesector, zorgen ervoor dat de vraag naar luxueus vastgoed nooit zal verdwijnen.

Dubai investeert miljarden om een leidende positie in de wereld in te nemen. Het strategisch plan van Dubai is gebaseerd op het creëren van een metropool, waarbij het welzijn van de inwoners voorop staat en er een aantrekkelijke omgeving gecreëerd wordt voor het zakelijke en individuele klimaat. Om dit te kunnen bewerkstelligen heeft de overheid van Dubai een Strategic Plan opgesteld.

Een speerpunt hiervan is het ontwikkelen en bouwen van hoogwaardig onroerend goed. Samen met het belastingvrije klimaat en de gunstige vestigingsvoorwaarden - waarbij de consument wordt beschermd door onder andere het inschrijven van het vastgoed op naam in het kadaster, de strenge bouwvoorschriften en een RERA-regelgeving - maakt het voor investeerders en residenten interessant om vastgoed in Dubai te kopen. Zeker gezien de m2-prijzen die nu nog een stuk lager liggen dan andere AAA-locaties zoals bijvoorbeeld Monaco.

Door de enorme investeringen in o.a. vastgoed, infrastructuur, logistieke verbindingen (grootste lucht- en vrachthaven ter wereld), entertainment, sportfaciliteiten, de uitmuntende zorg, het serviceniveau, hotels worden bedrijven en particulieren aangetrokken en zal de vraag naar vastgoed alleen maar blijven stijgen. Het doel van Dubai is om binnen 10 jaar van 1,5 miljoen naar 5 miljoen inwoners te groeien.