Drinkwaterkwaliteit gedurende 50 jaar?

22 maart 2017 Bron: Viega
Drinkwaterkwaliteit gedurende 50 jaar?
Door decennialange ervaring en pionierswerk is Viega dť wereldwijde specialist in buisverbindingstechniek voor sanitaire en verwarmingsinstallaties. Staat daarbij uiteraard hoog op de agenda: drinkwaterkwaliteit. Om optimale waterkwaliteit te bieden gedurende 50 jaar, de minimale levensduur die Viega steeds beoogt, zweert Viega bij de juiste dichting voor elke toepassing. Daarmee gaat Viega een stap verder dan de Europese voorschriften. En daar zijn goede redenen voor.

Viega gebruikt 3 afzonderlijke dichtingen en duidelijk herkenbare fittingen: de Profipress-fitting voor drinkwater, met groene aanduiding en EPDM-dichting; de Profipress G-fitting voor gas, met gele aanduiding en HNBR-dichting; en Profipress S voor hoge temperatuurtoepassingen, met witte aanduiding en FKM-dichting.

Water: EPDM

EPDM-dichtingen zijn uiterst bedijfszekere toepassingen voor drinkwater-, verwarmings-, koel-, en persluchtinstallaties; met telkens per toepassing een eigen specifiek temperatuurbereik. De effectieve levensduur van een dichting hangt af van verhoogde temperaturen, mechanische belastingen, duurtijd en concentratie van het inwerkende medium, sterke zonlichtinvloeden, enz. Hierdoor kiest Viega voor EPDM-dichtingen voor bovenstaande toepassingen.

Viega Profipress - Temperatuurbereik: -5 tot 110įC - maten: van 12 tot 108 mm

Gas: HNBR

Drinkwaterkwaliteit gedurende 50 jaarDe HNBR-dichting is perfect geschikt voor het medium gas (aardgas, butaan, propaan).

In CV-installaties lopen de temperaturen regelmatig zeer hoog op, maar ook bij directe zoninstraling, vooral in de zuiderse landen, kunnen temperaturen van een koperleidinginstallatie gedurende meerdere uren per dag oplopen tot boven 60įC, wat nefast is voor de levensduur. Bovendien, om HNBR-dichtingen bestand te maken tegen externe factoren zoals ozon en zuurstof, worden er een aantal chemische substanties toegevoegd aan de HNBR-dichting. Het nadeel hiervan is echter dat deze stoffen microbiologische groei bevorderen. Daardoor is voor Viega de HNBR-dichting geen optie voor drinkwaterinstallaties, ongeacht Europese keuringen.

Viega Profipress G - Temperatuurbereik : -20 tot +70įC - van 12 tot 54 mm voor aardgas

Hoge temperaturen: FKM

Voor de extreem hoge temperaturen, zoals bijvoorbeeld in solarinstallaties, kiest Viega voor een FKM-dichting. In deze installaties zijn temperaturen boven 110įC geen uitzondering. De FKM-dichting is hiervoor uitermate geschikt: constante temperaturen tot 140įC vormen hier geen probleem, evenals hogere temperatuurpieken.

Viega Profipress S: Temperatuurbereik: tot 140įC constant, kortstondig max. 280įC - Maten: van 12 tot 35 mm

SC-Contur

Maximale zekerheid biedt Viega tot slot door de fittingen uit te rusten met de SC-Contur (Safety Connection), die zorgt dat elke ongeperste fitting 100% 'zichtbaar ondicht' is. Deze reeds miljoenen keren beproefde veiligheidstechniek heeft een controlebereik bij droge installaties van 22 mbar tot 3 bar, en bij natte installaties van 1 bar tot 6,5 bar. Door ťťn centrale controle, ook bij gas, mogelijk te maken, wordt een bovendien een flinke tijdsbesparing gerealiseerd.

Drinkwaterkwaliteit gedurende 50 jaar

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo