Drie handige plaatbewerking tips

Bron: Bouw & Wonen
Drie handige plaatbewerking tips
Als je een product van metaal wilt creëren dan zou je gebruik kunnen maken van diverse productiemethodes. Spuitgieten zal hier helaas niet één van zijn, dit kun je normaal gesproken namelijk alleen inzetten voor het produceren van kunststof items. Plaatbewerking daarentegen is wel een geschikt proces. Je kunt dit project laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf, maar natuurlijk kun je het ook zelf doen. Je moet dan wel weten hoe plaatbewerking werkt, een foutje kan namelijk zorgen voor grote problemen die meestal niet hersteld kunnen worden. Een expert inhuren kan daarom beter zijn, waarbij je de onderstaande tips kunt gebruiken.

Juiste materiaal gebruiken

Zo is het van belang dat je het juiste materiaal kiest. Koolstofstaal zal over het algemeen de minst dure type plaatstaal zijn, maar of dit ook echt het beste materiaal is voor jouw project is nog maar de vraag. Daarnaast kun je ook kiezen voor aluminium en roestvrij staal, wat tevens relatief goedkope metalen zijn. Messing en koper zijn juist voorbeelden van duurdere opties. Als je kijkt naar de productiekost dan zul je zien dat aluminium in de meeste gevallen het goedkoopste materiaal is op dit vlak. Het bedrijf dat je hebt ingehuurd kan je helpen bij het kiezen van het juiste materiaal voor je product.

Nauwe toleranties en design

Natuurlijk moet het product ontworpen worden voordat het geproduceerd kan worden. Dit is echt belangrijk en moet goed uitgevoerd worden. Zo zul je het gebruik van nauwe toleranties moeten beperken bij het design. Vooral veel onervaren ingenieurs bouwen hun onderdelen nog altijd met onnodig krappe toleranties op elke dimensie. Hierbij kun je denken aan onder meer de afstanden en gatdiameters. De strakke markeringen zullen er helaas wel voor zorgen dat het eindproduct duurder zal zijn. Dit is uiteraard niet de bedoeling, het is dan ook beter om alleen oppervlakken en kenmerken toe te voegen aan je ontwerp die echt cruciaal zijn voor de functie van je product.

Eenvoudige vouwen

Hoe ingewikkelder je ontwerp is, hoe meer het je dus gaat kosten. Het is daarom beter om je vouwen te vereenvoudigen. Dit doe je door de hoeken die je gebruikt in de bochten te vereenvoudigen. Dit zal je uiteindelijk geld besparen. Maak hierbij gebruik van de volgende vuistregel: kies een straal die gelijk is aan of groter is dan de dikte van het gebruikte materiaal. Gebruik je dikke onderdelen? Je moet dan zeker de kleinere bochten vermijden, deze zullen namelijk niet echt nauwkeurig zijn.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo