Architectuur

Dossier Gemeenschapscentra: een nieuw centrum te Lubbeek

Onze reeks rond de Vlaamse Gemeenschapscentra brengt ons ditmaal tot bij een ontwerp van Dierendonck-Blancke architecten: het nieuwe gemeenschapscentrum te Lubbeek.
Het architectenkantoor Dierendonck-Blancke won in 2009 de Open Oproep voor het gemeenschapscentrum dat de gemeente Lubbeek wilde bouwen. Zeven jaar geleden dong Dierendonckblancke ook al tevergeefs mee in de Open Oproep voor Merksplas. Au fond worstelt Lubbeek met een gelijkaardig ruimtelijk gebrek als Merksplas: het ontbreekt de gemeente aan een welomschreven centrum. En een cultuurcentrum hoort nu eenmaal in het hart van de gemeente te staan.

Zoals in Merksplas rijst ook in Lubbeek, een gemeente van 14.000 inwoners in het Hageland, de vraag waar dat centrum nu precies ligt. Het ontbreekt Lubbeek niet aan een compacte, pittoreske dorpskern: een mooie kerk met achterliggend kerkhof bovenop een talud, en in een grote cirkel daarrond de vertrouwde dorpsvoorzieningen zoals een apotheker, verzekeringskantoor en warme bakker.
De landelijkheid is hier gaaf gebleven. Maar het bleek nooit duidelijk welke functie het kerkplein vervulde, anders dan parkeerplaats. Het echte centrum leek voor velen de rotonde te zijn met het kruispunt van invalswegen vlak naast hetKerkplein.

Het gemeentehuis illustreert dit gebrek aan een uitgesproken centrum bijna pijnlijk, hoewel het amper tien jaar oud is. Het is ingeplant tussen de sporthal en de gemeentelijke sportvelden, achter het politiecommissariaat– het vroegere gemeentehuis. In vogelvlucht is het hooguit driehonderd meter tot de kerk. Maar het ligt in een andere wereld, die van een campus eerder dan die van een dorpskern (vroeger was hier inderdaad een school gevestigd). Naar een campus ga je met de auto. Rondom gemeentehuis en sportinfrastructuur liggen dan ook ruime parkeerterreinen. In de oksel van het t-vormige gebouw ligt de ingang. Erg bevreemdend is de vijver met rietkragen voor de ingang, waar je een plein verwacht dat de officiële en publieke status opvijzelt. Daar staat dus met andere woorden een stedelijk gebouw in een voorstedelijke setting met een landelijke voortuin. Het nieuwe gemeenschapscentrum diende naast dit gemeentehuis te komen, ter vervanging van Feestzaal Libbeke.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be