Nieuwbouw

Doelstellingen Beleidsplan Ruimte Vlaanderen theoretisch haalbaar

Doelstellingen Beleidsplan Ruimte Vlaanderen theoretisch haalbaar
Gisteren vond de Trefdag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten plaats. In het kader van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen voerde buurtontwikkelaar Matexi een onderzoek uit naar de evolutie van het ruimtegebruik voor wonen in Vlaanderen. Daaruit blijkt dat er nog een groot potentieel is voor bijkomende woongelegenheid zonder de open ruimte aan te snijden. De cijfers van Matexi tonen ook dat er een kentering op til is. Zo leeft de Vlaming tegenwoordig al veel compacter dan vroeger. “Met 50 % verdichting nabij knooppunten van openbaar vervoer en in dorps- en stadskernen, kunnen wij meer dan 500.000 bijkomende woningen creëren. Dat is voldoende om de verwachte groei van huishoudens op te vangen,” vertelt Roel Helgers, market economist van Matexi. “Om de doelstellingen van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen te halen, hebben we in de praktijk nog wel een zeer lange weg te gaan”.

Matexi presenteert ‘Winnaars en verliezers van het ruimtegebruik’

Vandaag vond de Trefdag van de Vereniging van Vlaams Steden en Gemeenten plaats, onder de slogan ‘Trefzeker’. Roel Helgers, market economist bij Matexi, stelde tijdens zijn lezing ‘Winnaars en verliezers van het ruimtegebruik’ de resultaten van een onderzoek rond wonen en woonevoluties in Vlaanderen voor. Naar aanleiding van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, waarin gesteld wordt dat Vlamingen zich meer nabij knooppunten van openbaar vervoer en in dorps- en stadskernen zullen moeten vestigen, heeft Matexi de haalbaarheid van die doelstellingen onder de loep genomen.

Vlaanderen is op goede weg

Tegen 2030 zullen er 250.000 bijkomende woningen nodig zijn om elk gezin van een thuis te voorzien, tegen 2060 zelfs meer dan 500.000. Uitgaande van de doelstelling in het Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen om te verdichten nabij knooppunten van openbaar vervoer én in de kernen van gemeenten en steden, becijferde Matexi dat we op die manier ongeveer 500.000 wooneenheden bij kunnen creëren.

De cijfers tonen dat het theoretisch mogelijk is om alle bijkomende gezinnen te huisvesten zonder de open ruimte verder aan te snijden. “Om dat te realiseren, hebben we wel nog een lange weg te gaan. Zo moet Vlaanderen af van een al te laagdrempelige ‘Not In My Backyard’-reactie. De bestaande stedenbouwkundige voorschriften moeten aangepast worden in functie van de voorop gestelde beleidsdoelstellingen. Tegelijk moeten we zorgvuldig omspringen met eigendomsrechten”, verklaart Kristoff De Winne, woordvoerder bij Matexi.

Matexi
Hasselt - Quartier Bleu

140m² naar 90m²: Vlaming woont steeds compacter

Het onderzoek van Matexi toont dat er effectief een kentering op til is. Zo leeft de Vlaming tegenwoordig al veel compacter dan vroeger en neemt ook de stadsvlucht langzaamaan af. Sinds het vorige decennium daalde de bewoonbare oppervlakte per woongelegenheid van 140m² naar 90m² in 2016. Daarnaast is de stadsvlucht de voorbije tien jaar teruggelopen van 0.48% tot 0.13%. Waar in 2007 netto nog 7.200 mensen de 13 Vlaamse centrumsteden verlieten, waren dat er in 2016 nog maar 2.100. Toch is er nog werk aan de winkel. De resultaten van een eerder onderzoek van de buurtontwikkelaar tonen dat de Vlaming nog steeds het liefst landelijk wil wonen. Zo’n 51% van de bevraagden verkiest een woning in een landelijke omgeving. Daarbovenop bestaan er per provincie en zelfs per centrumstad nog erg grote verschillen op vlak van bewoonbare oppervlakte en stadsvlucht.

Gemeentes met zowel grootste als kleinste gemiddelde bewoonbare oppervlakte bevinden zich in Antwerpen

De gemiddelde bewoonbare oppervlakte is in alle provincies afgenomen. Limburg heeft grootste gemiddelde bewoonbare oppervlaktes.

De grootste gemiddelde bewoonbare oppervlaktes bevinden zich in het Antwerpse Merksplas. De kleinste gemiddelde bewoonbare oppervlakte per uitgereikte bouwvergunningen vinden we ook in de provincie Antwerpen maar dan in de gemeente Deurne.

Steeds meer Vlamingen trekken naar steden als Mechelen en Aalst

In bijna alle centrumsteden is de lagere uitstroom van bewoners afgenomen. In steden als Mechelen, Oostende, Roeselare, Aalst en Hasselt kan er zelfs een trek naar de steden vastgesteld worden.

Toch zijn er enkele belangrijke verschillen op vlak van leeftijdscategorie. Zo trekt Oostende vooral 50- tot 64-jarigen aan terwijl steden als Antwerpen, Gent en Leuven populairder zijn bij 20- tot 24-jarigen.

Ook interessant