Projecten voor de ontwikkeling van het Antwerpse Eilandje moeten vooral stedelijke pensioenkas vullen
Bij het toekennen van de drie loten van de Montevideo-wijk op het Antwerpse Eilandje in de oude haven (DM 24/9) bleek de financiering van de pensioenkas van het havenbedrijf de absolute topprioriteit te zijn. De Montevideo-wijk, de Shop en de strook rond het Kattendijkdok gingen naar drie verschillende projectontwikkelaars, die niet in de eerste plaats 'een culturele invulling' van hun project op het oog hebben.
De eerste - ontgoochelde - reacties over het oordeel van de jury lieten dan ook niet lang op zich wachten. Zo greep Het Toneelhuis naast de felbegeerde Shop, het voormalig aanwervingslokaal van de dokwerkers. Het theatergezelschap wou op die plek een broodnodig tweede spelplateau uitbouwen, maar moet dat plan nu noodgedwongen opbergen, aangezien de Shop toegewezen werd aan TV De Shop. En die willen er een informatiecentrum met een bibliotheek, boeken, kranten en internet van maken.
Volgens Stefaan De Ruyck, zakelijk leider Toneelhuis, is de beslissing van het Havenbedrijf dan ook "duidelijk een gemiste kans: voor de stad, voor het Eilandje en voor het Toneelhuis". Het bod van het Toneelhuis zat maar 35.000 euro onder het bod van 1.151.000 euro van TV De Shop, dat het uiteindelijk haalde. De Ruyck begrijpt dan ook niet dat men voor die schamele 35.000 euro een puur commerciële keuze maakte.
"Het probleem van het Toneelhuis is daarmee natuurlijk niet opgelost. Wij zitten momenteel over zeven à acht plekken verspreid. Je zou kunnen zeggen dat wij op te veel verschillende eilandjes moeten werken en dat is verre van ideaal. (lacht) Tien jaar geleden hebben we onze tanden stuk gebeten op het voormalig Goederenstation in Antwerpen Zuid. Het gebouw staat nog steeds te verkommeren. En nu dit weer... Wat we nu gaan doen? Momenteel hebben we geen alternatief", aldus De Ruyck.
Cultuurschepen Eric Antonis (CD&V) begrijpt de ontgoocheling van De Ruyck, maar hij kan ook begrip opbrengen voor de beslissing van het Havenbedrijf. "Het Havenbedrijf moet nu eenmaal kiezen voor het zakelijke aspect: zij moeten met de opbrengst de verkoop de schulden van hun pensioenfonds kunnen delgen." Het commerciële aspect woog bij de beoordeling dus terecht zwaar door, aldus Antonis, die er vast van overtuigd is dat het Toneelhuis nog een geschikte plek zal vinden.
Dat het commerciële aspect te zwaar doorwoog bij de beoordeling staat volgens Johan Bijttebier (Agalev) buiten kijf. Bijttebier volgde vooral het dossier van de Montevideo-magazijnen, die toegekend werden aan R&S Projectontwikkeling. "In het juryrapport lezen wij dat de kwaliteit van dit project ondermaats is. Maar toch behaalde R&S de eerste plaats, enkel en alleen omdat zij veruit het hoogste bedrag bieden." Bijttebier aarzelt dan ook niet om het Montevideo-project "een zeer hoog Monty Python-gehalte" toe te dichten.
Volgens hem zal Agalev dan ook aandringen op de herziening van de selectiecriteria die dergelijke jury's hanteren. Bovendien moet voortaan met externe jury's worden gewerkt.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam