Vastgoed

Dit doet de aansprakelijkheidsverzekering voor jou

Dit doet de aansprakelijkheidsverzekering voor jou
Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Je kind tekent op de dure muren van de buurvrouw, je hebt een kras gemaakt op de auto van een vriend of je hond heeft de heg bij een kennis kapot gemaakt. In al die gevallen ben jij aansprakelijk voor de schade die is berokkend. Daarom is het goed om een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid te hebben. Maar wat is nu precies zo een verzekering en welke sluit je eigenlijk af?

Wettelijke Aansprakelijkheid; wat is het precies

Wanneer er schade is toegebracht door een persoon of huisdier bij een ander, dan kun je daarvoor wettelijk aansprakelijk voor worden gesteld. Oftewel; degene is verantwoordelijk voor de toegedane schade en zal deze moeten vergoeden aan de ander. Als jij degene bent die een schade heeft toegebracht bij een ander, dan moet jij de kosten betalen. Dit kan in sommige gevallen aardig in de papieren lopen. Het is daarom goed om je te verzekeren, zodat de verzekering de schade betaalt.

Verschillende soorten verzekeringen

Naargelang de situatie kun je verschillende dekkingen afsluiten. Als persoon of gezin kun je het beste de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afsluiten. Deze wordt ook AVP-verzekering genoemd (niet te verwarren met een WA-verzekering) en kun je voor jezelf of voor je gezin afsluiten. Het is handig om deze sowieso af te sluiten als je op jezelf gaat wonen of een koophuis aanschaft.

De AVP-verzekering wordt door veel verzekeraars aangeboden en kunnen qua dekking en polis nog wel eens verschillen. Het is aan te raden om voor een eigen risico van € 0,00 euro te kiezen, zodat bij schade door jouw schuld de verzekeraar het hele bedrag uitkeert.

WA-verzekering

Dan is er nog de WA-verzekering die het een beetje verwarrend maakt. Echter is deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders van gemotoriseerde voertuigen. De WA-verzekering vervoersmiddel is een verplichte verzekering die iedere bestuurder moet hebben. Als bestuurder van een auto sluit je de WA-verzekering meteen af. Deze verzekering is overigens ook verplicht als je een scooter, brommer, speedpedelec, snorfiets of motor rijdt. Vroeger werden alle aansprakelijkheidsverzekeringen WA-verzekeringen genoemd, dus de verwarring is niet zo vreemd. Om toch een verschil aan te geven tussen personen en de verzekering voor bestuurders zijn er andere benamingen ontstaan.

Diverse modules

Je kan de verzekering met verschillende modules uitbreiden. Sommige bieden namelijk geen schadedekking bij sport en spel, waardoor je toch nog met hoge kosten komt te zitten. Het is wel fijn om te kijken of je iets wel of niet nodig hebt. Laat je daarom goed adviseren en lees de polis goed door, voordat je een AVP-verzekering afsluit.

Let ook op of je moet doorgeven of er gezinsuitbreiding is geweest of dat je een huisdier hebt geadopteerd. Bij veel verzekeraars zijn kinderen en huisdieren gewoon meeverzekerd, bij anderen moet dit even duidelijk worden vermeld om eventuele schade veroorzaakt door kinderen of huisdieren te kunnen laten betalen door de verzekeraar.

Ook interessant