Verwarming & Sanitair

Den Haag gaat woningen verwarmen met rioolwater

De gemeente Den Haag wil warmte uit rioleringen gaan onttrekken en gebruiken voor de warmtevoorziening van herstructurerings- en nieuwbouwwijken. Op dit moment wordt gezocht naar een geschikte pilotlocatie.

De gemeente Den Haag heeft samen met onder meer TNO Bouw, Duurzame Energie en Gebouwen, Eneco en het Hoogheemraadschap van Delfland een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd, naar de mogelijkheid om warmte uit het rioleringstelsel te winnen.

Warmtewisselaars
In de nieuwe persleiding die van de Harnaschpolder (gebied tussen Delft en de A4) naar zee loopt, komt een bypass waarin warmtewisselaars de warmte uit het rioolwater ontrekken. Vervolgens gaat de warmte naar een secundair circuit van waaruit het naar de woningen wordt gepompt. Een warmtepomp in de woning zorgt ervoor dat de temperatuur wordt opgewerkt naar circa 45 graden voor de verwarming van de woningen.

Groot potentieel
TNO ziet groot potentieel in het plan en verwacht dat met de warmte van het rioolwater van Harnaschpolder zo'n tienduizend woningen verwarmd kunnen worden. Die woningen moeten wel beschikken over vloerverwarming en niet te ver van de persleiding liggen. Op dit moment wordt gezocht naar een geschikte pilotlocatie met 150 tot 200 woningen.

Voorwaarde
Als voorwaarde geldt dat er op de locatie een nieuwe persleiding wordt aangelegd die enigszins in de buurt van een nieuwbouwwijk ligt. Daarbij is het de bedoeling, dat bij de locatie de infrastructuur nog moet worden gerealiseerd. Twee mogelijke locaties (de nieuwbouwwijken Spoorwijk en Morgenstond) zijn inmiddels afgevallen, omdat ze niet voldoen aan de eisen.

Zeewaterwarmtecentrale
Naast dit plan, werkt woningbouwcorporatie Vestia momenteel al aan de realisatie van een zeewaterwarmtecentrale in de Haagse herstructureringswijk Duindorp voor 750 nieuwbouwwoningen. Vermoedelijk is dit de eerste zeewaterwarmtecentrale in de wereld. Ook hier zal de warmte met een warmtewisselaar aan het ingenomen zeewater worden onttrokken en naar een secundair circuit worden gevoerd.