Architectuur

Den Bosch weert moderne architectuur uit binnenstad

De moderne architectuur in het centrum van ’s-Hertogenbosch is een doorn in het oog van de meeste gemeenteraadsleden. Zij willen daarom een duidelijke scheiding aanbrengen tussen het historische centrum en de moderne bebouwing eromheen

Met name de VVD verzet zich dan ook tegen middenstanders die historische gevels vernielen om een modern bord op te hangen, waardoor het winkelgebied onaantrekkelijk wordt.

'Een goed voorbeeld van de scheiding tussen oud en nieuw is de stad Düsseldorf. Daar wordt de historische binnenstad afgescheiden in en is er een zogenaamde Altstadt en Neustadt', aldus raadslid Schermers.

Schermers is niet bang voor cynische reacties van architecten en stedenbouwkundigen. ‘De gemiddelde Nederlander vindt het juist aantrekkelijk. U zou ons conservatief kunnen noemen als we moderne architectuur nergens zouden toestaan. Maar buiten de vestingwallen mag het van ons wel. Dat contrast van historische en experimentele architectuur draagt juist bij aan de beleving.’

De bewoners van de Den Bosch is nu gevraagd een lijst op te stellen van de tien lelijkste gebouwen die het stadscentrum kent, zodat die als eerste aangepakt kunnen worden.