Nieuwbouw

Democo bouwt nulenergiekantoor voor AXA Belgium

Algemene aannemer Democo ondertekende afgelopen week een overeenkomst met AXA Belgium voor de heropbouw van een 10.000m² groot kantoorgebouw aan de Brusselse Treurenberg. Democo slaagde er - in bouwteam - in het gebouw energieneutraal te maken. Daarmee scoort het beter dan de eisen die Brussel vanaf 2015 stelt.
Democo zet als aannemer al enkele jaren sterk in op duurzaam bouwen en is daarmee bij de koplopers in België. Die inzet draagt bij tot de recordomzet die Democo Group in 2012 realiseerde.

AXA Belgium wil tegen medio 2015 een passiefkantoor herontwikkelen in het hartje van Brussel. De bank en verzekeraar ondertekende hiertoe een uitvoeringsovereenkomst met Democo. De aannemer werkte in bouwteam met onder meer het gerenommeerde architectenbureau ASSAR mee aan de plannen voor het 10.000m² grote pand op de Treurenberg. Concreet zal Democo vanaf 1 juli het bestaande gebouw volledig ontmantelen, heropbouwen en inrichten tot passiefkantoor. Bijzonder hierbij is dat het gebouw volledig zal instaan voor zijn eigen energiebehoefte. Het kantoor wordt daarmee het eerste energieneutrale kantoorgebouw in Brussel. “Eén van de manieren om die energie op te wekken is de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak en tegen de topververdiepingen van het gebouw. Dit op een esthetische manier,” geeft Patrick Ibens, vestigingsdirecteur Democo Brussel, aan. Het gebouw zal na de vernieuwbouwoperatie plaats bieden voor kantoren, commerciële ruimtes en de nodige ondergrondse parkeerplaatsen. In het oog springend in het ontwerp is het feit dat de eerste omwalling van Brussel uit de 13e eeuw bloot komt te liggen. Op die manier wil AXA Belgium een deel patrimonium teruggeven aan Brussel en haar inwoners.

Ervaren in duurzaam bouwen
Democo is met dit nulenergiekantoor niet aan zijn proefstuk toe. Democo heeft een jarenlange ervaring in het werken in bouwteam (PPS, DBFM). Sinds enkele jaren legt de aannemer zich ook toe op duurzaam bouwen. De AXA-opdracht is de zevende bestelling voor een passiefproject. “Deze zomer leveren we overigens onze eerste nulenergiewoningen op, gerealiseerd binnen het project Harenberg,” weet algemeen directeur Frederik Bijnens.

Sterke jaarresultaten
De ruime ervaring die Democo de afgelopen jaren uitbouwde inzake duurzaam bouwen is meteen één van de succesfactoren die bijdragen tot de recordomzet die Democo in 2012 kon optekenen. De algemene aannemer haalde voor het eerst in zijn bestaan de kaap van 100 miljoen euro. “Ondanks de moeilijke markt zijn we erin geslaagd een omzet van 102 miljoen euro te realiseren,” vertelt Frederik Bijnens. Ook voor 2013 is ons orderboek goed gevuld. ”We verwachten voor dit jaar een omzetgroei van zo’n 10%. Dat ondanks de vertraging omwille van de abnormale winter,” vult Philip Demot gedelegeerd bestuurder van de Democo Group, aan. “Ook de omzetcijfers voor Democo Group liggen voor 2012 22% hoger in vergelijking met 2011. De groepsomzet steeg van 126 naar 153,7 miljoen euro.”

Democo lijkt minder onderhevig aan de crisis omdat het bedrijf heel wat langlopende projecten in bouwteam heeft lopen. “Daarbij komt ook de groei van onze filialen in Brussel en Antwerpen. Vijf jaar na hun oprichting zijn ze al goed voor 40% van onze omzet. We geloven ook in duurzaam bouwen, waar we vandaag één van de koplopers zijn.”


vlnr: Alain Verheulpen, Head of Developments & Works - Real Estate Management, Axa Belgium, Frederik Bijnens, Algemeen Directeur, Democo nv, Rudy Houben, Bestuurder, Democo Group nv, Guy Van Wymersch, General Manager Real Estate, Axa Belgium, Philip Demot, Gedelegeerd Bestuurder Democo Group nv, Eric Bloyaert, Project Manager Real Estate, Axa Belgium, Patrick ibens, Directeur Vestiging Brussel, Democo nv

Ook interessant