Verbouwen

Provinciekantoor Haarlem duurzaamste renovatie

Na ruim twee jaar renovatie is het provinciekantoor aan het Haarlemse Houtplein het meest duurzaam gerenoveerde kantoorgebouw in Nederland. Het ontwerp van exterieur en interieur is verzorgd door een team van Kraaijvanger onder leiding van Dirk Jan Postel. Het gerenoveerde provinciekantoor van Noord-Holland is vorige week door Commissaris van de Koningin Johan Remkes officieel geopend. Voor de renovatie van het bestaande pand was er een aantal motieven.

De opdrachtgever wilde dat de kantooromgeving geschikt zou worden voor een eigentijds, flexibel kantoorconcept. Daarnaast moest de publieke toegankelijkheid en de openheid van het gebouw worden verbeterd. Ten derde moesten de duurzaamheid en het interne klimaat aanzienlijk worden verbeterd.

Hoge ambities
De duurzaamheidswens gaf niet aanleiding voor vernieuwde installaties, maar ook nieuwe gevels. Daarvan heeft Kraaijvanger meteen gebruik gemaakt om een minder anoniem gevelbeeld, dat beter past in de stedelijke omgeving, te ontwerpen.

Bij de renovatie van het bestaande pand waren de duurzaamheidsambities van de provincie hoog. Kraaijvanger heeft dat ingevuld door het realiseren van onder andere hoge isolatiewaarden en het gebruik van energiezuinige technieken en materialen.

Lees verder op Architectenweb.nl