Bedrijfsnieuws

Delta bouwt Sloecentrale samen met Fransen

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta heeft een partner gevonden voor de bouw van de gasgestookte Sloecentrale in Vlissingen-Oost. De Franse branchegenoot EDF neemt een belang van 5 procent in de centrale. De overige aandelen komen in handen in van Delta, meldt de onderneming woensdag.

Delta was lange tijd in gesprek met de Duitse energieproducent RWE. Daar rolde echter geen overeenkomst uit, omdat de partijen het niet eens konden worden over de financiën. De centrale kost ongeveer 500 miljoen euro.

Delta neemt de helft van dat bedrag voor zijn rekening, EDF de andere helft. De Fransen investeren in de centrale omdat ze voor een langere tijd in Nederland actief willen blijven, zei EDF-topman Pierre Gadonneix.

Bouw in 2007
De bouw begint in 2007 en naar verwachting zal de centrale twee jaar later draaien. Aanvankelijk hoopte Delta de locatie in 2008 al in gebruik te kunnen nemen. De bouw is echter vertraagd door een procedure die de Zeeuwse Milieufederatie tegen de bouw van het complex was begonnen.

De twee geplande gasgestookte turbines zullen een vermogen leveren van ruim 800 megawatt, genoeg voor twee miljoen huishoudens. De centrale is volgens Delta nodig om te blijven voorzien in de stijgende vraag naar stroom in Nederland. Delta zoekt nog naar afnemers van de elektriciteit, maar verwacht daarbij geen problemen. EDF levert het gas.
Build for Life