Algemeen

Deense dekvloer draagt zware belasting

De leverancier biedt onder de naam Densitop een cementgebonden industriële dekvloer aan met slijtvaste toeslagmaterialen als kwarts, graniet en bauxiet. Deze toeslagstoffen beperken de laagdikte, waardoor het materiaal een hogere sterkte krijgt dan beton.

Densit spreekt over ‘een bijna keramische dichtheid’. Mede door de dunnere laagdikte hardt het materiaal sneller uit. Beton vergt een ‘wachttijd’ van circa 28 dagen. Densitop kan na maximaal twee etmalen weer worden belast. Versnellers laten beton vlugger uitharden. In het systeem van Densit vergroot de fijnheid van de deeltjes het contactoppervlak tussen cement en water. Het Deense cement dat is gebruikt, heeft een fijnere gradering dan Portland-C. Elders op de wereld komt dergelijk cement niet voor.

Het gebruikte cement is fijner gemalen en dus duurder. Als gevolg daarvan blijft de toepassing beperkt tot speciale gevallen. Bijvoorbeeld in de recyclingindustrie is een standaard betonnen vloer niet sterk genoeg en vraagt na twee, drie jaar vervanging. Densitop gaat volgens de producent zo’n tien jaar mee.

De keramische dichtheid komt bijvoorbeeld in slachthuizen goed van pas waar hygiëne uitermate zwaar weegt. De vloer zuigt geen water op en houdt geen bacteriën vast. Soortgelijke eisen gelden in de voedings- en metaalindustrie. De keramische dichtheid komt uit de toeslagstof microsilica. Dit vulmateriaal is fijner dan de as van een sigaret. Vliegas zou ook een optie zijn. Het kent niet zo’n hoge dichtheid als microsilica maar zou in bepaalde gevallen kunnen voldoen.

Aanvankelijk produceerde Densit alleen de materialen. De afnemers willen evenwel dat fabrikanten de producten zelf verwerken, dus treedt het bedrijf nu ook op als aannemer. In de loop der tijd ontstond op klantenspecificatie een flink aantal systemen. In de categorie dekvloeren bleven daarvan vier over. Daarvan is de variant ST bedoeld voor onder meer werkplaatsvloeren van 5 tot 8 millimeter en een druksterkte tot 165 MegaPascal. De dekvloer Ferrotop is ontworpen voor het renoveren van zwakke of sterk vervuilde vloeren. Deze wordt met ankers aan één of meer staalnetten bevestigd.

Met Densifalt is een semiflexibele bedrijfsvloer of wegverharding te maken. In het geval van de bedrijfsvloer wordt op een fundering van minimaal 120 millimeter cementgebonden steenslag zoab aangebracht met 25 tot 30 procent holle ruimte. Deze ruim 40 millimeter dikke laag wordt gevuld met mortel. Die hardt in 24 uur uit en neemt de draagfunctie over van het zoab.

Tussen de steenslag en de deklaag zit een bitumineuze kleeflaag die het oppervlak verzegelt. Een dergelijke constructie gaat 20 tot 30 jaar mee. In de loop der tijd ontstaan haarscheurtjes. Daarop is het systeem gebaseerd en wordt het sterk als beton en kan het vervormen als asfalt. Wanneer de mortel uithardt in het zoab -skelet krimpt deze zodanig dat tussen twee holle ruimten een haarscheurtje ontstaat waarlangs het systeem kan scharnieren. Asfalt weerstaat een statische belasting tot 1 of 1,2 megapascal; Densifalt tot 7 of 10.

Het materiaal is ook toe te passen als winkelvloer. In dat geval wordt het oppervlak voorzien van een kleeflaag waarop afwerking uit kunststoftegels van Armstrong komt. Beide fabrikanten bieden dit systeem aan onder de merknaam Densit/Armstrong. Vooral in de winkelsector wegen de voordelen van een snelle uitharding zwaar. In de fundering wordt cementgestabiliseerde steenslag aangebracht. Tijdens de bouw dient deze als werkvloer. Zodra het gevaar van beschadigingen voorbij is, wordt Densifalt met asfaltspreiders aangebracht en de mortel ingewist. Na drie dagen kunnen de tegels worden geplakt bij een vochtgehalte van 3 of 4 procent. Met de asfaltmachine in gedachten kan het materiaal niet op verdiepingvloeren worden aangebracht.
Build for Life