Vastgoed

Deel omzet Italiaanse maffia vloeit naar Belgisch vastgoed

De maffia behaalt een jaarlijkse omzet van ruim 130 miljard euro. Hierover wordt een winst behaald van zo`n 72 miljard euro. Dat komt naar voren uit schattingen van het Italiaanse SOS Impresa, een aan de winkeliersvereniging Confcommercio gelieerde organisatie.

Het merendeel van de omzet van de maffia is volgens deze organisatie afkomstig uit illegale handel (66 miljard euro), maffiose bedrijven (25 miljard euro) en maffiose belasting (22 miljard euro). Een relatief klein deel vergaart de criminele organisatie uit prostitutie (0,6 miljard euro) en financiën (0,75 miljard euro). Aan de uitgavenkant is de maffia vooral geld kwijt aan: investeringen (26 miljard euro), witwassen (20 miljard euro) en reserveringen (7 miljard euro).

De maffia belegt haar geld voornamelijk in onroerend goed (38%) en horeca en winkels (20%), zo stelt SOS Impresa op basis van een steekproef van in beslag genomen bezittingen. Het lijkt er sterk op dat de maffia de voorkeur geeft aan landen waar (nog) geen meldingsplicht bestaat voor ongebruikelijke transacties in de onroerend goedsector, zoals Duitsland, de Baltische staten, België en Spanje.