Energie

De voordelen van een laadpaal thuis

De voordelen van een laadpaal thuis
Elektrisch rijden is een trend die nog iedere dag groeit, wereldwijd. Ook in België en Nederland wordt elektrisch rijden steeds belangrijker. Dit komt mede doordat de Belgische overheid haar klimaat doelstellingen moet behalen. Kies je voor een elektrische auto, kies dan ook voor een laadpaal thuis, dit heeft namelijk hebben. Benieuwd waarom? Dat vertellen we je in dit artikel!

Geen wachtrijen

De eerste reden is geen onbelangrijke: geen wachtrijen voor het opladen. Zoals je misschien wel eens ooit hebt gehoord duurt het opladen van een elektrische auto wel even. Bij een snellader kost dit ongeveer een uurtje, maar bij een reguliere lader kan dit al gauw oplopen tot 3 uur! Kortom, dit kost veel tijd. Aangezien de dekking in België ook nog niet optimaal is, bestaat er een kans dat je moet wachten bij een publieke laadpaal. Daar zit niemand op te wachten!

Thuisladen is goedkoper

Denk je aan een laadpaal thuis, dan denken de meeste mensen aan hoge aanschafkosten. Dit valt ten eerste best mee. Zo is het mogelijk om een laadpaal te laten plaatsen voor onder de €1.500,-. Zodra deze staat begint het verdienen! Je betaald bij een eigen laadpaal namelijk een stuk minder per kWh, waardoor de terugverdientijd binnen een aantal jaar al behaald is.

Gemak

Wanneer je na een dag werken thuiskomt met je elekrische auto leg je deze het liefst direct aan de accu, zodat je de volgende ochtend gewoon weer weg kan rijden met een volle accu. Door te kiezen voor een laadpaal thuis, kun je opladen op de momenten wanneer je de auto toch niet gebruik zoals ’s nachts. Hierdoor zul je nooit laadstress ervaren. Aangezien de dekking van het laadpalen netwerk in België nog niet zo uitgebreid is, komt dit zonder eigen laadpaal redelijk snel voor!

Geld verdienen of gratis rijden dankzij je eigen laadpaal

Wist je dat je zelfs geld zou kunnen gaan verdienen als je een laadpaal thuis laat installeren? Dit kan op verschillende manieren. Zo zou je jouw laadpaal openbaar kunnen maken. Hierbij kun je zelf een tarief instellen dat de gebruikers moeten betalen als ze gebruik willen maken van jouw laadpaal. Let op: bespreek dit wel eerst met je gemeente.

Je kunt ook (vrijwel) gratis rijden als je zonnepanelen hebt. Zo kun je de accu van je elektrische auto als opslag gebruiken voor zonne-energie. Er gaat dan geen opgewekte zonne-energie verloren na een zonnige dag én jij kunt gewoon met een (bijna) volle accu wegrijden. Een win-win situatie dus!

Ook interessant