De voordelen van een gebogen dak

  BE   Bron: Logic-Immo
De voordelen van een gebogen dak
Wil je een aparte uitstraling aan je woning geven? Dan moet je vast en zeker een gebogen dak overwegen. Het zorgt voor een moderne look die meteen in het straatbeeld opvalt. Gebogen daken ogen niet alleen heel fraai, ze hebben ook praktische troeven in petto. Dankzij de speciale constructie krijg je meer ruimte onder je dak. Ideaal voor je een kinderkamer, logeerkamer of hobbyruimte.

Bouwvergunning voor gebogen daken

Gebogen daken zijn een vrij recent fenomeen dat hoe langer, hoe meer ingeburgerd geraakt. Vooral liefhebbers van de moderne woonstijl maken er maar al te graag gebruik van. Je moet er wel rekening mee houden dat niet alle gemeentes even grote fan zijn van gebogen daken. Check dus vooraf zeker of het mogelijk is. Zo vermijd je dat je inspanningen en investering achteraf als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Plaatsing: waarmee rekening houden?

Een gebogen dak wordt ongeveer op dezelfde manier geplaatst als een zadeldak. De constructie is wel iets ingewikkelder: aan de gevel, het daktimmerwerk en de waterdichtheid moet je immers meer aandacht besteden. Vooral de waterdichtheid is een belangrijk aandachtspunt om vochtproblemen te vermijden. Het onderdak zorgt ervoor dat regenwater wordt opgevangen en op de juiste manier afgevoerd.

Gebogen dak: welk materiaal gebruiken?

Voor de dakbedekking van gebogen daken heb je verschillende mogelijkheden. Leien zie je dikwijls terugkomen, maar ook koper, zink en zelfs dakpannen passen bij dit soort daken. Als je geen dakpannen gebruikt, moet je voor genoeg (akoestische) isolatie zorgen. Anders zal je geen rust kennen wanneer de weergoden niet gunstig gestemd zijn. De dakbedekking moet aan praktische vereisten voldoen, maar ook het esthetische aspect is belangrijk. Het zou zonde zijn wanneer je dak en de kleur van je dakbedekking niet bij je gevel past.

Extra ruimte dankzij een gebogen dak

In tegenstelling tot een zadeldak creŽer je met een gebogen dak extra ruimte binnenshuis. Dat is altijd mooi meegenomen bij de inrichting van een slaapkamer of hobbyruimte. Je kan er je kinderen ook een extra plezier mee doen door bijvoorbeeld een sterrenhemel te voorzien!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo