Algemeen

De toekomst in de tuin

De temperatuurstijging zal de komende jaren ons 'tuindenken' drastisch veranderen. Volgens een aantal weerdeskundigen zal de temperatuur gemeten vanaf 1990 tot aan 2040 met 4 graden stijgen, en dat is zeer veel. De extremen in het weer zullen hierdoor ook groter worden. U dient dus rekening te houden met grote droogte, storm, veel neerslag in een korte tijd, maar ook meer zwoele zomeravonden. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Grote droogte kan in eerste instantie natuurlijk makkelijk worden opgelost met water geven. Pompen, automatische beregeningen, bronnen, slangen en sproeiers worden steeds belangrijker. Houdt hier dus rekening mee als u uw tuin gaat veranderen. Als er echter een verbod komt op het gebruik van water voor de tuin dan is het probleem ineens levensgroot geworden. Het gaat dan aankomen op de kwaliteit van de grond in uw tuin. Als deze een goede opbouw heeft, en dat houdt in dat er geen storende lagen in de grond aanwezig zijn, dan is grond in staat d.m.v. capillaire werking water 'op te zuigen' vanuit het grondwater. De diepere gedeelten van de bodem zijn hierdoor voorzien van vocht, dat door bomen en grote heesters kan worden opgenomen. De bovenlaag van zo'n 35 cm moet het hebben van de regen die valt en deze laag zal dat water zo lang mogelijk moeten vasthouden. Organische stof is hier het sleutelwoord. Compost, potgrond, kokosvezel en mest toevoegen aan de grond dus. Er zullen ondanks deze maatregelen toch momenten komen van afzien. Waterdrinkers zoals astilbe, hortensia en rozen krijgen het dan zwaar.

Esdoorn
Storm hoeft niet per se te leiden tot grote problemen. Bomen die goed geworteld staan waaien niet zomaar om. Het zal wel zo zijn dat er vaker takken uitbreken en dat zal er toe leiden dat de vraag naar sterkere soorten zal toenemen. De esdoorn is zo'n rots in de branding. Hoge vaste planten zijn een stuk kwetsbaarder, die moeten verhuizen naar beschutte hoekjes. De constructies van schuttingen en pergola's zullen zwaarder van kwaliteit worden of van andere materialen dan hout.

Overtollige neerslag is bij een goede structuur van de bodem redelijk snel weg en dit is van groot belang omdat plantenwortels die 24 uur volledig in het water staan al beginnen af te sterven. Als een diepe grondbewerking niet mogelijk is dan zal drainage uitkomst moeten bieden, maar het blijft dan een lapmiddel. De gemiddelde temperatuurstijging zal het meeste veranderen. Door het wegvallen van strenge winters wordt het plantenassortiment enorm uitgebreid (het insectenassortiment overigens ook). Palm, banaan, cactus en oleander zijn zomaar een paar planten die in plaats van in een pot in de volle grond kunnen worden gezet. Kamerplanten worden kuipplanten en kuipplanten worden tuinplanten. En over 35 jaar bedoelen we met de Méditerranée gewoon het IJsselmeer.
Build for Life