De tafelgewoontes van de Belg onder de loep

  BE   16 oktober 2014 Bron: Yapado
Textielbedrijf Mistral Home heeft deze zomer onderzoek gevoerd naar de tafelgewoontes van de Belg, en dan meer specifiek naar het gebruik van tafellinnen. Welk linnen ligt standaard op een eettafel? Welke kwaliteit van tafellinnen wordt bij voorkeur gebruikt? Wie volgt de trends en wie koopt eerder tijdloos tafellinnen? Maar liefst 691 personen waren bereid om mee te werken aan dit onderzoek. Deze representatieve enquête werd gevoerd tussen juni en september 2014, en werd zowel online als offline ter beschikking gesteld bij verschillende leeftijdscategorieën en sociale klassen. Een overzicht van de meest opvallende resultaten.

Aan tafel!

De Belg en zijn gezinsleden eten tijdens de werkweek op andere momenten samen dan in het weekend. Voor het ontbijt is er amper een verschil: zowel tijdens de werkweek (29%) als in het weekend (28%) eten we maar weinig samen met de andere gezinsleden. Tijdens het weekend eet 35% van de respon- denten ’s middags wel samen, terwijl dit in de werkweek slechts 12% is. Het avondmaal wordt in de werkweek dan weer het meest samen gegeten: 56% tegenover 37% tijdens het weekend.

De tafelgewoontes van de Belg onder de loep

Tafeltje dek je!

Het overgrote deel van de Belgen heeft nog een aparte tafel in de woonkamer (93%). De Belg heeft overigens een absolute voorkeur naar materiaalgebruik en vorm toe: 89% daarvan is vervaardigd uit hout, en 77% is rechthoekig.

Meer dan de helft van de Belgen (55%) gebruikt dagelijks tafellinnen op deze eettafel. Tafellakens wor- den daarbij het meeste gebruikt (44%), maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat daaronder een tafel- beschermer ligt (slechts bij 18%). De woonkamer moet er verzorgd en netjes uitzien. Het tafellinnen wordt bij 52% dan ook puur decoratief gebruikt, terwijl de overige 48% het gewoon praktisch vindt om aan te eten of te werken. Bij exact de helft van de Belgen gaat dit tafellinnen minstens 1 keer per week de was in, of het nu vuil is of niet. 22% wast het dan weer enkel als er vlekken op zijn. Het onderhoud ervan doet men overigens veelal zelf (92%) in plaats van uit te besteden. Opvallend: slechts de helft van de respondenten wast het tafellinnen vóór het eerste gebruik!

De Belg legt zijn gasten graag in de watten. (of in het linnen!)

Dat de Belg een echte Bourgondiër is, is oud nieuws. Maar niet alleen gaan we graag op restaurant, ook etentjes thuis zijn ons kostbaar. Zo ontvangt de helft van de respondenten minstens 1 keer per maand (51%) mensen thuis voor een etentje, terwijl 38% dit om de drie maanden doet. We willen onze gasten dan ook rijkelijk verwennen… niet alleen culinair, want het oog wil ook wat! De eettafel wordt dan ook het vaakst uitgebreid gedekt voor die etentjes met gasten (57%), terwijl slechts een derde van de res- pondenten dit doet voor “echte” speciale gelegenheden zoals Kerstmis of een verjaardagsfeestje (33%).

Hoe uitgebreid is die uitgebreid gedekte tafel dan? Een tafellaken wordt zo goed als altijd gebruikt (93%), gevolgd door een tafelbeschermer (54%), tafellopers (53%) en placemats (38%). Servetten gaan sowieso mee op de tafel, waarbij zowel stoffen (51%) als papieren (50%) exemplaren worden gebruikt. Stoelhoezen zijn dan weer veel minder populair (slechts 4%).

Waarop wordt het tafellinnen afgestemd?

Het tafellinnen wordt het vaakst afgestemd op het type gelegenheid (68%), zoals Kerstmis of een verjaardagsfeestje. Ook het interieur (58%) en het seizoen (eveneens 58%) zijn belangrijk: zo kan een modern interieur op een warme zomerdag er anders uitzien dan een klassiek interieur in de winter. Kleine kinderen in huis zijn dan weer geen belangrijke pijler. Slechts 19% van de respondenten gebruikt hiervoor aangepast tafellinnen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo