De populariteit van zonnepanelen in BelgiŽ

  BE   20 juni 2019 Bron: Bouw & Wonen
De populariteit van zonnepanelen in BelgiŽ
De laatste jaren zijn zonnepanelen enorm trending. In BelgiŽ zijn er in totaal al 389.724 zonnepaneel installaties uitgevoerd. Als je zonnepanelen laat installeren heb je op het moment een snelle terugverdientijd en dalen de kosten van je energiefactuur. Elke woning verbruikt een hoeveelheid stroom; hoeveel je terugverdient hangt dus van je eigen stroomverbruik af. Maar waar komt de populariteit nou deels vandaan?

Populariteit: vermogen zonne-energie per inwoner

BelgiŽ en vooral Vlaanderen zijn in Europa voorlopers op het gebied van zonne-energie. Veel huiseigenaren hebben al zonnepanelen of overwegen een aankoop van zonnepanelen. Het vermogen van zonnepanelen ligt op het moment in BelgiŽ op 373 Wattpiek per inwoner terwijl in Vlaanderen het vermogen van zonnepanelen per inwoner zelfs op 430 Wattpiek ligt. Duitsland spant hierbij de kroon met een gemiddelde van 547 Wattpiek per inwoner. De populariteit van zonnepanelen is deels tot stand gekomen door de verbeterde efficiŽntie, waardoor zonnepanelen nog rendabeler zijn. Daarnaast beseffen huiseigenaren steeds vaker hoe ze bij kunnen dragen aan een duurzaam milieu. De verbeterde efficiŽntie is te danken aan het groeiend aantal innovaties.

Innovaties die bijdrage aan de efficiŽntie van zonnepanelen

De laatste jaren maken zonnepanelen een grote groei mee. Het rendement is gestegen door de ontwikkeling die de omvormers hebben gemaakt. De omvormers kunnen de energie nu efficiŽnt omzetten naar bruikbare stroom. Je verdient het geld wat je eraan uit hebt gegeven dus sneller terug. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 7 en 10 jaar. Niet alleen omvormers hebben een ontwikkeling doorgemaakt. Zo gaan zonnepanelen op de dag van vandaag beter om met zonne-energie en is er bijvoorbeeld ook een nieuwe soort zonnecel ontwikkelt die voor een nog beter rendement zorgt. Deze zonnecel is gemaakt van perovskiet en behaalt een rendement van 27,3%. Dat is een flinke verbetering tegenover het oude behaalde rendement van 26,7%. De ontwikkelaars van de zonnecel hopen in de toekomst een rendement van boven de 30% te behalen. Tevens loopt er ook een onderzoek om deze zonnecel te kunnen uitprinten en/of op een muur te kunnen spuiten als coating.

Volledig zelfvoorzienend in de toekomst?

Door zonnepanelen en andere energieopwekkende voorzieningen aan te schaffen ben je zelfstandig bezig met het opwekken van energie. Hierdoor hoef jij je niet meer aan te sluiten bij een energieleverancier en bespaar je flink op de energiefactuur. Alle energie die je verwekt sla je op in een accu. Deze duurzame energie kan je verwekken door middel van zonnepanelen, hoeveel je verwekt ligt aan de hoeveelheid zonnepanelen en de kwaliteit daarvan. Daarnaast zijn er op het moment nog ontwikkelingen gaande met betrekking tot goede en toegankelijke accuís voor huiseigenaren.

Als je op een duurzame manier warm water wilt verwerken kun je tevens een zonneboiler aanschaffen. Deze zonneboiler werkt op zonlicht, hierdoor kan je bijvoorbeeld thee zetten en douche met warm water. Tot slot kan je een warmtepomp aanschaffen, waarmee je volledig van het gas af kan.

Wat kan ik doen bij interesse in zonnepanelen?

Door zelfstandig duurzame energie op te wekken zijn energieleveranciers verleden tijd. Om duurzame energie op te wekken zal je het advies nodig hebben van een vakman. Door offertes te vergelijken vind je de beste prijs en vakman bij jouw uit de regio. Dit kan bij Solvari, waar aangesloten betrouwbare bedrijven je graag te woord staan en je verder willen helpen met het verduurzamen van jouw woning.



Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo