Nieuwbouw

De nieuwe Muziekacademie in Dilbeek

Bijna vijftien jaar na de eerste aanzet tot het project, is in september vorig jaar de nieuwe muziekacademie van Dilbeek ingehuldigd. Ze is gelegen op een nogal delicate locatie, maar architect Carlos Arroyo wist met zijn ontwerp bruggen te slaan tussen de sterk contrasterende randvoorwaarden. Samen met bouwbedrijf Kumpen ging hij de uitdaging aan om binnen het beperkte budget een functioneel en duurzaam gebouw te creëren, dat bovendien een plezier is om in te vertoeven.

Heterogene omgeving

Het nieuwe gebouw ligt op het middelpunt tussen CC Westrand - een brutalistisch betonnen gebouw - een huizenrij en het natuurgebied Wolfsputten. Drie erg verschillende gegevens, maar toch tracht de muziekacademie aan alle zijden de omgeving te beantwoorden. Zo begint het gebouw laag aan het einde van de straat en loopt het geleidelijk op om met een behoorlijke hoogte de confrontatie aan te gaan met CC Westrand. Aan de boszijde reflecteert een discrete aluminium gevel de natuur, terwijl de langsgevels met hun daklijn de vorm volgen van de puntgevels van de woningen aan de overkant van de straat.

De straatgevel is trouwens heel bijzonder: dwars op de gevel zijn glazen lamellen gemonteerd. Aan de ene zijde zijn ze bedrukt met een fotomontage van het bos, zodat het gebouw in het groen lijkt over te gaan wanneer je naar Wolfsputten toe loopt. Aan de andere kant van de lamellen zijn kleurvlakken aangebracht, die gebaseerd zijn op een schilderij van Hoppenbrouwers, de architect van Westrand. Pieter Broekaert, projectleider bij Kumpen, blikt terug: “Voor de glaspanelen hebben we verschillende proefopstellingen gedaan om exact de goede breedte en onderlinge afstand te vinden. De tekeningen zijn met een speciaal procédé op het glas geëmailleerd en tussen de twee glasbladen zit een speciale opake tussenlaag, die voorkomt dat de kleur van de ene kant doorschijnt naar de andere kant.”

Lees verder op Architectura

Ook interessant