Architectuur

Project in Oostkamp wint Zilveren Holcim Award

De Spaanse architect Carlos Arroyo heeft de tweede prijs gewonnen op de Holcim Europe Awards. Op zich is dat misschien niet zo heel bijzonder, ware het niet dat zijn uiterst duurzame, verrassend innovatieve en ronduit speelse ontwerp momenteel gerealiseerd wordt in het West-Vlaamse Oostkamp. Arroyo vormt er namelijk samen met de bekoorlijke Vanessa Cerezo een voormalig industrieel gebouw om tot een nieuw bestuurs- en dienstencentrum.

Oostcampus

Wat vijf jaar geleden begon met de aankoop van de grote industriële Coca Cola-site (4 hectare om precies te zijn), komt nu in 2011 tot een (voorlopige) climax met de winst van de tweede prijs op de derde editie van de Holcim Awards for sustainable construction. Project Oostcampus omvat de bouw van een uiterst duurzaam gemeentehuis dat uitblinkt door z’n energetisch concept en z’n doordachte inrichting. Bedenker van dit alles is de veelbelovende Madrileense architect Carlos Arroyo, een sympathiek en welbespraakt man met een heldere visie op moderne architectuur. De opdracht werd hem eind 2008 toegewezen via de Open Oproep-procedure. Arroyo wist de jury te charmeren met een vooruitstrevende invulling van de projectdefinitie (‘het gemeentehuis van de toekomst’) en ging meteen nadien aan de slag. De werken zelf startten in februari van dit jaar. In maart 2012 zou het geheel klaar moeten zijn.

Recycle reality!

Carlos Arroyo verraste vriend en vijand met een onverwachte ‘in-situ recycling’-strategie. In plaats van de robuuste hal gedeeltelijk te verbouwen of af te breken, opteerde hij ervoor om alle funderingen, draagstructuren, stroomvoorzieningen, brandslangen, in- en uitgangen en andere industriële infrastructuur te behouden en zelfs functioneel te hergebruiken. Onder het motto “You have to recycle reality!” geeft hij de ruimte op die manier een invulling die duurzamer is dan elke andere toepassing.

Lees verder op Architectura.be